Edirne Ciğeri

Edirne Ciğeri

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden biridir Edirne tava ciğeri, ismini de içerisinde pişen derince olan sini şeklindeki tavadan dolayı almıştır. Bir diğer adıyla da yaprak ciğeri olan ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından dolayı da bu ismi ile de bilinir. Bu harika ve eşsiz tadı olan yemek Türk mutfağına Edirne'den yerleşmiş olup, mutfaklarımızda yer almaktadır. Edirne Ciğeri tadındaki güzelliği bu topraklardan alıyor. Edirne ciğeri, Trakya'da yetiştirilip ve tüm sağlık kontrolleri yapılmış olan danalar, İslami koşullara uygun bir şekilde kesilip, ciğeri titiz bir şekilde çıkartılır. Daha sonra özel bir yöntem İle parçalanıp sinirlerinden ve damarlarından ayrılır. Bu işlemlerden sonra bol su ile özel süzgeçlerden geçirilip kanından arındır ve hemen ardından tuzlanıp 15 dk bekletildikten sonra un ile bulandırılır ve usta eller değerek Edirne ciğeri servise hazır hale getirilir.

Edirne ciğerinin servisi de, görünümü de diğer yemek servislerinden daha farklı şekilde olur. Ciğerin yanında garnitür olarak Edirne biberi verilmektedir. Karaağaç bölgesi dışında başka hiç bir yerde yetişmeyen bu biber ağustos ayında toplanır ve saplarından iğne ile dikilir ve 2 ay kadar bir süre kurutulmaya bırakılır. Kurutulan biberler nem ve rutubetten uzak tutulur. Daha sonra biberler günlük olarak yağda kızartılır ve ciğerin yanında servis edilmektedir.

Edirne tava ciğeri hazırlamak için ciğerin süt danasından alınması daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Daha önce de söylediğimiz gibi sinirleri ve zarları alınmış ciğeri, ince güzel elde etmek için, bir uygulama tavsiye edilmektedir. Ciğeri sinirden ayırdıktan sonra, soğuk suda 1 saat gibi bırakın, böylece ciğer kanını salacaktır. Daha sonra buzluğa bırakın, sertleşen ciğer, buzluktan çıkartılarak ince yaprak dilimler halinde kesilir. Böylece evde çok rahat bir şekilde yaprak ciğeri elde edebilirsiniz. Ciğeri pişirirken yağın bol olmasına ve çok kızgın olmasına, ciğerinde un ile aşırı bir şekilde bulanmamış olması gerekmektedir. İnce ince kesilen yaprak ciğerler tavaya tepeleme şeklinde değilde, sıkıştırmadan yağa atılır. Bu şekilde ciğerler birbirine yapışmadan pişer. Porsiyon halinde pişen ciğerleri tabaklara aldıktan sonra ise arada bir ters yüz edilir ve üstlerine tavadaki yağdan gezdirilir. Daha sonra servis aşamasında Karaağaç biberleri yanına koyularak servis edilir. Bu ciğer tavanın yanında piyaz şeklinde doğranmış soğan, sirkeli domates sosu ve yoğurt tavsiye edilmektedir.

Son Güncelleme : 20.11.2018 15:29:42
Edirne Ciğeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Edirne Ciğeri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Edirne Ciğeri"
Edirne ciğerinin diğer ciğer türlerine göre hazırlanışının çok farklı olduğunu duymuştum. Özellikle de ciğerin doğranması ve pişirilmesinin diğer ciğerlere göre daha farklı olduğunu söylenmişti. Bunun pratik yolu nedir acaba? Özel bir şekilde doğrama yapmak için nasıl bir yöntem uygulamam gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.
İlker . 06.09.2018 13:28:53
CEVAP YAZ
Ciğer Terbiyesi
Ciğer Terbiyesi
Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğeri gelmektedir. Diyarbakır, Şanlı Urfa da bulunanlar veya yolu düşenler çok iyi bilirler ki s...
Ciğerleri Üşütmek
Ciğerleri Üşütmek
Ciğerleri üşütmek, aslında direk olarak soğuk algınlığı ile aynı şeydir. İnsanlar soğuktan genellikle bölgesel olarak etkilenmektedir. Bu durumda da kişinin aldığı soğuk direk olarak solunum yollarından etkilemesi nedeni ile en büyük problem ciğerler...
Dana Ciğer Kavurma
Dana Ciğer Kavurma
Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle, hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Özellikle ciğer pişirirken birkaç püf noktasına dikkat edilirse, çok lezzetli piştiğini görebil...
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğerlerin su toplaması, Genel olarak plevra boşluğunda sadece oldukça küçük bir miktar kayganlığı sağlayıcı bir tür sıvı vardır. Akciğeri çepeçevre saran plevra zarının iki katmanı arasındaki boşluğa plevra boşluğu adı verilir. Ampiyem eğer ki bu b...
Ciğer Geliştirici İğne
Ciğer Geliştirici İğne
Ciğer Geliştirici İğne; erken doğum eylemi 20-37. gebelik haftaları arasında erken doğum ihtimalinin düşünüldüğü durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu haftalar arasında bebekte bazı organ ve fonksiyonlar tam olarak gelişmemiş olduğundan d...
Ciğer Şiş
Ciğer Şiş
Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsiniz. Ciğer seçiminde dana ciğeri ya da kuzu ciğeri tercih edebilirsiniz. Vereceğimiz ciğer şi...
Ciğer Açma Egzersizleri
Ciğer Açma Egzersizleri
Ciğer Açma Egzersizleri, solunum yollarında en etkili görevi üstlenen ciğerlerdir. Nefes alıp vermede akciğerlerin yapmış olduğu katkı ile birlikte sağlıklı olarak nefes alıp vermeyi sağlamaktayız. Akciğerleri açma egzersizleri ile birlikte ciğerleri...
Ciğer Ağrısı
Ciğer Ağrısı
Ciğer ağrısı, aslında kullanılması oldukça yanlış olan bir tabirdir. Çünkü akciğerler içerisinde ağrıyı algılayacak reseptörler bulunmaz. Bu nedenle insanlarda ciğerde ağrı bile olsa hissedilmemektedir. Fakat akciğer yakınlarında veya diğer organlard...
Ciğerde Leke
Ciğerde Leke
Ciğerde leke, Solunum yapmamızı yani nefes alıp vermemizi sağlayan ciğerlerimiz göğüsün iki yanında sağ ve sol olmak üzere iki tane bulunur. Akciğerler göğüs boşluğun da bulunmaktadır. Akciğerde bulunan veya şüphelenilen hastalıklar için akciğer film...
Ciğer Nasıl Kavrulur
Ciğer Nasıl Kavrulur
Ciğer nasıl kavrulur: Ciğer kavurmak oldukça pratik ve basittir. Yarım saat içerisinde sofralarda hazır bulundurulabilir. İçerisine çeşitli sebzeler ilave ederek kavurabilirsiniz. Ciğer kavururken dikkat etmeniz gereken süredir. Fazla kavurmak veya a...
Ciğer Protein
Ciğer Protein
Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyici bir gıdadır. Tavuk, kaz, dana, kuzu ve sığır ciğerleri güvenle tüketilebilir. Ciğer ızgara...
Ciğer Kızartması
Ciğer Kızartması
Ciğer Kızartması, En güzel meze tarifleri arasında sayılabilecek ve tadına doyulmaz bir et yemeğidir. Ciğer seçimi size kalmış kuzu yada dana ciğeri tercih edebilirsiniz. Ama ben bugün tarifimde dana ciğerini kullanacağım.Malzemeler;700 gram dana ciğ...

 

Ciğer Terbiyesi
Ciğerleri Üşütmek
Dana Ciğer Kavurma
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğer Geliştirici İğne
Ciğer Şiş
Ciğer Açma Egzersizleri
Ciğer Ağrısı
Ciğerde Leke
Ciğer Nasıl Kavrulur
Ciğer Protein
Ciğer Kızartması
Ciğer Saç Kavurma
Ciğer Kaç Kalori
Kuzu Ciğer Kavurma
Ciğerde Yara
Ciğer Nasıl Kızartılır
Tavuk Ciğeri
Hamilelikte Ciğer Yemek
Fırında Ciğer
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Kıyma Kavurma
Yaprak Ciğer
Güveçte Ciğer Tarifi
Ciğerde Su Toplanması
Antep Usulü Ciğer Kavurma
Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi
Ciğerde Tümör
Ciğer Meze
Ciğer Hastalıkları
Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Ciğer Saç Kavurma
Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden ...
Ciğer Kaç Kalori
Ciğer Kaç Kalori
Ciğer kaç kalori, Sakatat ürünlerinden birisi olarak dana ciğer, demir minerali zengin olması bakımından, düzenli tüketildiğinde insanın demir ihtiyac...
Kuzu Ciğer Kavurma
Kuzu Ciğer Kavurma
Kuzu ciğer kavurma, oldukça lezzetli ciğer yemekleri tariflerinden biridir. Kuzu ciğeri genellikle takım olarak yani yürek, böbrek ile birlikte satılı...
Ciğerde Yara
Ciğerde Yara
Ciğerde yara, genellikle akciğerde görülen problemlerden biridir. Oldukça yaygın olarak görülen bu durum birçok nedene bağlı olarak görülen bir durumd...
Ciğer Nasıl Kızartılır
Ciğer Nasıl Kızartılır
Ciğer nasıl kızartılır, ciğer genellikle arnavut ciğeri, ciğer sote gibi tariflerle hazırlanır. Ciğer içeriğindeki demir sayesinde son derece faydalı ...
Tavuk Ciğeri
Tavuk Ciğeri
Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organların dan bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ciğer Terbiyesi
Ciğerleri Üşütmek
Dana Ciğer Kavurma
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğer Geliştirici İğne
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019