Dana ciğer sote yemeği çoğunluk tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür ile birlikte sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı çok kolay olan ve az işlem gerektiren bir yemek çeşididir. dana ciğer sote yemeği içerisindeki besinler açısından çok sağlıklı bir yemek türüdür. Dana ciğer sote yemeği aslında eski dönemlerde bakır saçlarda pişirilen çok lezzetli bir yemektir. Şimdilerde ise teflon veya çelik tavalarda pişirilmeye başlanmıştır. Fakat hala Anadolu'nun bazı illerinde bakır saç kültüründe pişirme tekniği devam ediyor. Çoğunluk ile dana ciğer sote yanında bir pilav veya patates kızartması eşliğinde sunulur. Ayrıca dana ciğer sote yanında garnitür ve bir çok turşu çeşidi ile de sunuma hazır hale gelebilir. Türkiye'nin her bölgesinde tercih edilen dana ciğer sote genellik ile Şanlıurfa yöresinde şişe takılıp mangalda hazır hale getirilir. Bu şekilde yapılan dana ciğer sote daha çok lezzetlidir. Şimdi gelin sizler ile birlikte bu lezzetli dana ciğer sote yemeğinin hazırlanışını inceleyelim.
Malzemeler:
1 kilogram dana ciğer (yürekle karışık olacak),
4-5 yemek kaşığı un,
1.5 çay kaşığı Tuz,
İki çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı karabiber
1.5 tatlı kaşığı pul biber
1.5 tatlı kaşığı kimyon
1.5 çorba kaşığı domates salçası
1.5 çorba kaşığı biber salçası
1.5 tatlı kaşığı sumak
Garnitürü için:
3 adet küp küp doğranmış patates
3 adat küp küp doğranmış havuç
3 adet kırmızıbiber
3 adet çarliston biber
250 gram salatalık turşusu
3 yemek kaşığı mayonez
1 kâse yoğurt
1 yarım limon
3 diş sarımsak
1 su bardağı sıvı yağ
1.5 tatlı kaşığı tuz
2 adet kapya biber
Hazırlanışı: ilk önce danaciğerlerinin yağlarını ve zarlarını güzelce temizleyerek küp küp doğrayın, sonrasında bol suda yıkayın ve 15 dk suda bekletip bekledikten sonra ise bol miktarda kâğıt peçetenin üzerine alıp fazla suyunu akıtın. Üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın, Sonrasında bu tuzlu karışımın üzerine unu ilave edin her yere eşit dağılmasında dikkat edin. Ve güzelce karışımı eşit oranda karıştırın. Sonrasında dana ciğerlerini bir süzgece alarak fazla ununu atın. Sonrasında ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve üzerine bu karışımı ilave ederek güzelce kızarmasını sağlayın. Sonrasında ciğerleri geniş düz bir servis tabağına alın.
Garnitürün yapılışı: İlk olarak patates biber ve havuçları küp küp doğruyoruz ayrı bir teflon tencere sıvı yağımızı kızdırıyoruz sonrasında sebzeleri teker teker kızartıp servis tabağına alıyoruz diğer taraftan turşuları küp küp doğruyoruz. Diğer taraftan yoğurt sarımsak ve mayonezi bir sos haline getiriyoruz. Sonrasında tüm sebzeleri sarımsak mayonez ve yoğurtlu sosa ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu garnitür karışının 20 dakika dolapta beklemeye sote servise hazır. Afiyet olsun.
Ciğer sote kavurmasının püf noktası:
Ciğer eğer tavuk ciğeri değil ise kesinlikle zar kısmı ve sinirleri güzelce yıkanmalıdır.
Dana ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağ içinde kızartılmalı veya kavrulmalıdır.
Dana Ciğeri 3-3,5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Unutmayın ciğerin sertleşmesini sağlayan faktör fazla pişirmesidir.
Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından çok az bir miktar başka teflon tavaya alınıp içine kırmızıbiber ilave edilmeli ve biraz pişirilmeli ve pişen ciğerin üzerinde güzelce gezdirilerek eklenmelidir.
Tavuk ciğeri veya et ciğer tercih ederken mutlaka taze ciğer tercih edilmelidir.
Ciğerlerinizin yıkanması aşamasına çok dikkatli olmalısınız. Yıkadıktan sonrada 10-20 dakika tuzlu veya limonlu suda bekletmelisiniz.
Ciğeri pişirmeden önce bir gün dolapta bekletirseniz etiniz daha lezzetli olur. Ve daha lezzetli bir yemek hazırlamış olursunuz.
Son Güncelleme : 15.04.2021 12:34:58
Dana Ciğer Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Dana Ciğer Sote"
Alacağımı ciğerin taze olduğunu nasıl anlayabiliriz neyine dikkat etmemiz gerekir? Hayriye . 10.09.2018 11:54:19
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Tahsin : Ciğerin rengi parlak ve üzeri ıslak ise ciğer büyük ihtimalle tazedir. Ayrıca dokunma şansınız varsa ciğerin yumuşak olması da taze olduğunu gösterir. Ciğer alırken güven duyduğunuz ve tanıdığınız kasap veya marketi tercih edin. 26.09.2018 23:02:59
Ciğer Terbiyesi
Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğeri gelmektedir. Diyarbakır, Şanlı Urfa da bulunanlar veya yolu düşenler çok iyi bilirler ki s...
Ciğerleri Üşütmek
Ciğerleri üşütmek, aslında direk olarak soğuk algınlığı ile aynı şeydir. İnsanlar soğuktan genellikle bölgesel olarak etkilenmektedir. Bu durumda da kişinin aldığı soğuk direk olarak solunum yollarından etkilemesi nedeni ile en büyük problem ciğerler...
Dana Ciğer Kavurma
Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle, hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Özellikle ciğer pişirirken birkaç püf noktasına dikkat edilirse, çok lezzetli piştiğini görebil...
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğerlerin su toplaması, Genel olarak plevra boşluğunda sadece oldukça küçük bir miktar kayganlığı sağlayıcı bir tür sıvı vardır. Akciğeri çepeçevre saran plevra zarının iki katmanı arasındaki boşluğa plevra boşluğu adı verilir. Ampiyem eğer ki bu b...
Ciğer Geliştirici İğne
Ciğer Geliştirici İğne; erken doğum eylemi 20-37. gebelik haftaları arasında erken doğum ihtimalinin düşünüldüğü durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu haftalar arasında bebekte bazı organ ve fonksiyonlar tam olarak gelişmemiş olduğundan d...
Ciğer Şiş
Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsiniz. Ciğer seçiminde dana ciğeri ya da kuzu ciğeri tercih edebilirsiniz. Vereceğimiz ciğer şi...
Ciğer Açma Egzersizleri
Ciğer Açma Egzersizleri, solunum yollarında en etkili görevi üstlenen ciğerlerdir. Nefes alıp vermede akciğerlerin yapmış olduğu katkı ile birlikte sağlıklı olarak nefes alıp vermeyi sağlamaktayız. Akciğerleri açma egzersizleri ile birlikte ciğerleri...
Ciğer Ağrısı
Ciğer ağrısı, aslında kullanılması oldukça yanlış olan bir tabirdir. Çünkü akciğerler içerisinde ağrıyı algılayacak reseptörler bulunmaz. Bu nedenle insanlarda ciğerde ağrı bile olsa hissedilmemektedir. Fakat akciğer yakınlarında veya diğer organlard...
Ciğerde Leke
Ciğerde leke, Solunum yapmamızı yani nefes alıp vermemizi sağlayan ciğerlerimiz göğüsün iki yanında sağ ve sol olmak üzere iki tane bulunur. Akciğerler göğüs boşluğun da bulunmaktadır. Akciğerde bulunan veya şüphelenilen hastalıklar için akciğer film...
Ciğer Nasıl Kavrulur
Ciğer nasıl kavrulur: Ciğer kavurmak oldukça pratik ve basittir. Yarım saat içerisinde sofralarda hazır bulundurulabilir. İçerisine çeşitli sebzeler ilave ederek kavurabilirsiniz. Ciğer kavururken dikkat etmeniz gereken süredir. Fazla kavurmak veya a...
Ciğer Protein
Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyici bir gıdadır. Tavuk, kaz, dana, kuzu ve sığır ciğerleri güvenle tüketilebilir. Ciğer ızgara...
Ciğer Kızartması
Ciğer Kızartması, En güzel meze tarifleri arasında sayılabilecek ve tadına doyulmaz bir et yemeğidir. Ciğer seçimi size kalmış kuzu yada dana ciğeri tercih edebilirsiniz. Ama ben bugün tarifimde dana ciğerini kullanacağım.Malzemeler;700 gram dana ciğ...
Ciğer Terbiyesi
Ciğerleri Üşütmek
Dana Ciğer Kavurma
Ciğerlerin Su Toplaması
Ciğer Geliştirici İğne
Ciğer Şiş
Ciğer Açma Egzersizleri
Ciğer Ağrısı
Ciğerde Leke
Ciğer Nasıl Kavrulur
Ciğer Protein
Ciğer Kızartması
Ciğer Saç Kavurma
Ciğer Kaç Kalori
Kuzu Ciğer Kavurma
Ciğerde Yara
Ciğer Nasıl Kızartılır
Tavuk Ciğeri
Hamilelikte Ciğer Yemek
Fırında Ciğer
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Kıyma Kavurma
Yaprak Ciğer
Güveçte Ciğer Tarifi
Ciğerde Su Toplanması
Antep Usulü Ciğer Kavurma
Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi
Ciğerde Tümör
Ciğer Meze
Ciğer Hastalıkları
Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden ...
Ciğer Kaç Kalori
Ciğer kaç kalori, Sakatat ürünlerinden birisi olarak dana ciğer, demir minerali zengin olması bakımından, düzenli tüketildiğinde insanın demir ihtiyac...
Kuzu Ciğer Kavurma
Kuzu ciğer kavurma, oldukça lezzetli ciğer yemekleri tariflerinden biridir. Kuzu ciğeri genellikle takım olarak yani yürek, böbrek ile birlikte satılı...
Ciğerde Yara
Ciğerde yara, genellikle akciğerde görülen problemlerden biridir. Oldukça yaygın olarak görülen bu durum birçok nedene bağlı olarak görülen bir durumd...
Ciğer Nasıl Kızartılır
Ciğer nasıl kızartılır, ciğer genellikle arnavut ciğeri, ciğer sote gibi tariflerle hazırlanır. Ciğer içeriğindeki demir sayesinde son derece faydalı ...
Tavuk Ciğeri
Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organların dan bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vü...
Hamilelikte Ciğer Yemek
Hamilelikte ciğer yemek: Bilindiği üzere ciğer sakatat ürünleri arasında oldukça rağbet gören, değişik çeşitlerde yemeği yapılarak tüketilen bir gıda ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022