Ciğer Yahni Ciğer yahni, özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Lezzetli ve besleyici özellikleri nedeniyle birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Genellikle doğu kültürlerinde yaygın olarak yapılan bu yemek, gerçekten de çok lezzetlidir. Aşağıda ciğer yahninin faydaları ve tarifi detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ciğerin Faydaları Ciğer, tam bir demir deposu olarak bilinir ve demir eksikliği olanlar için doğal bir destek kaynağıdır. Ayrıca ciğerde bol miktarda A ve B12 vitaminleri bulunur ki bu vitaminler insan sağlığı için son derece yararlıdır. Bu vitamin ve mineraller sayesinde ciğer tüketimi, ileri yaşlarda unutkanlığı en aza indirmekte büyük fayda sağlar. Ayrıca, ciğer doğum sonrası loğusalık dönemlerindeki kadınlar için kan seviyesini düzenleyici özellik taşır. Hatta bazı doktorlar ilaçların yanı sıra böyle doğal besinler de önermektedir. Ciğer, antioksidan özelliği sayesinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Ciğer Yahni Malzemeleri
Ciğer Yahni Nasıl Yapılır? Öncelikle aldığımız kuzu ciğerini üzerinde varsa yağ ve benzeri bezelerden temizliyoruz. Ciğerimizi güzelce temizledikten sonra çok büyük olmamak kaydıyla kuşbaşı şeklinde küp küp doğruyoruz. Ciğerimizi büyükçe bir kabın içine koyuyoruz. Ardından un, karabiber ve tuzumuzu ciğerin üzerine ilave ediyoruz ve bu karışımı güzelce harmanlıyoruz. Karışımın iyice her tarafına dağıldıktan sonra karıştırmayı bırakıyoruz. Ardından bu karışımımızı bir kenara dinlenmeye alıyoruz. İsteğe göre bu karışıma acı veya tatlı pul biber de eklenebilir. Soğanımızı alıyoruz ve ince ince doğruyoruz, ardından havucumuzu alıyoruz ve onları da soğanlar gibi ince bir şekilde doğruyoruz. Sonra domates salçamızı az bir suyla küçük bir kapta sulandırıyoruz ve bir kenara koyuyoruz. Üç diş sarımsağı güzel bir şekilde iyice dövüyoruz. Ciğerleri kızartmak için derin bir tencere alıyoruz ve bu tencereye bir miktar yağ ekliyoruz. Eklediğimiz yağın iyice kızmasını bekliyoruz ve ardından ciğerlerimizi kızgın yağın üstüne atarak kızartmaya başlıyoruz ve tavanın kapağını kapatmayı unutmayınız. Ardından önceden hazırladığımız ince ince kesilmiş olan soğan ve havucumuzu, dövmüş olduğumuz sarımsaklarımızı ve domates salçamızı kızarmakta olan ciğerimize defne yapraklarıyla beraber ekliyoruz. Ciğer iyice kızarana kadar devam ediyoruz. Ciğerimiz piştikten sonra maydanozlarımızı çok küçük olmamak şartıyla doğruyoruz ve servisten önce ciğerimizin üstüne serpiştiriyoruz. İsteğe bağlı olarak ciğer yahniyi tabağa koyduktan sonra çiğ soğan ve domatesle süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Aydıntuğ
12 Temmuz 2024 CumaCiğer yahninin yapılması sırasında ciğerler yağda kızartıldıktan sonra neden tencerenin kapağını kapatmamak gerekiyor? Bu şekilde pişirmeyi denediğinizde yemeğin lezzeti farklı oluyor mu?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaAydıntuğ, ciğer yahnisi yaparken ciğerlerin yağda kızartıldıktan sonra tencerenin kapağını kapatmamak, ciğerlerin suyunu salmaması ve gevrek kalması için önemlidir. Kapağı kapatırsanız, ciğerler buharla pişer ve yumuşak, belki de biraz lastiksi bir dokuya sahip olabilirler. Bu şekilde pişirdiğinizde yemeğin lezzeti daha yoğun ve ciğerler daha lezzetli oluyor. Denemenizi tavsiye ederim, farkı hissedeceksiniz!