Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer sarma, Türkiye'de en çok Edirne yöresine ait bir Trakya mutfağı yemeğidir. Aslında içeriği kullanılan malzemeleri ve yapım aşamaları göz önüne alındığında daha çok bir Rumeli mutfağı ürününe benzer. Çünkü sakatatlar en çok Rumeli mutfağında kullanılır. Eski zamanlarda ciğer sarma özellikle Hıdırellez zamanında yapılır komşulara dağıtılırdı. Ciğer sarma yapılıp dağıtılması aynı zamanda bir statü göstergesi algısını ortaya koyuyordu. Özellikle Osmanlı mutfağı yemeği yapılan restoranlarda bulabileceğiniz ve severek tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir.

Ciğer sarma yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir takım kuzu ciğeri
  • Körpe kuzu gömleği
  • Bir adet büyük kuru soğan
  • Bir buçuk su bardağı pirinç
  • İki dal yeşil soğan
  • İki dal dere otu
  • Bir fincan kuş üzümü
  • Bir fincan dolmalık fıstık
  • Bir çay kaşığı kuru nane
  • Bir yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir iki tatlı kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı karabiber
Ciğer sarma yapımı, ilk olarak kuzu gömleği bir tepsiye alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir ve çözülmesi beklenir. Bu esnada bir adet kuru soğan soyulur ve küçük küçük yemeklik doğranır. Derin bir tavaya doğranan soğanlar alınır ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir bir fincanda dolmalık fıstıklar eklenir ve ocağa alınır ve altı açılıp pembe bir renk alıncaya kadar kavrulur. Ardından birtakım kuzu ciğeri küçük kuş başı halinde doğranır ve o da tavaya ilave edilir sürekli karıştırılarak kavrulur. Ardından bir buçuk su bardağı pirinç iyice yıkanır ve nişastasından arındırılır. Pirinçler süzülür ve o da tavaya ilave edilir. Pirinç kavrulurken ara sıra çevirin. Bu sırada yeşil soğan ve dere otunu da yıkayın ve ince ince doğrayın tavaya ilave edin ardından tuzunu ve karabiberini bir çay kaşığı kuru nane ilave edin. İç pilav pişirir gibi kaynar suyunu ilave edin ve pişmesi için kapağını kapatın ve kısık ateş de pişirin. Pişme işlemi tamamlanınca on dakika kadar dinlendirin ve bu esnada çözülmüş olan kuzu gömleklerini on beş santim şeklinde bıçakla kesin. Kare olmasına özen gösterin ki içerisini doldururken sıkıntı yaşamayın. Tek tek bu kareleri doldurun ve sarın fırın tepsisine dizin üzerlerine bir yumurta sarısını sürün ve yüz seksen derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Ardından servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Şiş Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Tavuk Ciğeri Kaç Kalori?

Ciğer Kıyma Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Kıyma Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Tava Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Ciğer Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Arnavut Ciğeri Kaç Kalori?

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Meze Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğer Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sote Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ciğer Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Kızartılır Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Kızartılır Tarifi ve Malzemeleri