Yaprak Ciğer

Yaprak Ciğer, Edirne mutfağının en ünlü ve en sevilen tatlarından biridir yaprak ciğeri. Ciğerin incecik, kâğıt şeklinde doğranmasından dolayı yaprak ciğeri adıyla bilinir. Bu tat Türkiye lezzet haritasına Edirne'den girmiş olup, sembolik olan bir kent festivaline de ismini vermiştir. Yaprak ciğeri yapmak üzere seçilecek olan ciğerin süt danasından alınması önerilir.
Sinirleri alınan, ciğeri saran zarın etine zarar vermeden çıkarılması gerekir. Yumuşak dokulu olan ciğerin ince yaprak biçiminde doğranması için bıçağın çok keskin olması gerekmektedir.

Aksi durumda tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün değildir. Bu işlemi kasabınıza yaptırabileceğiniz gibi evde yapmak isteyenler için şu tarz bir uygulama önerilir. Ciğerinizi kasaba sinir ve zarından ayırttıktan sonra evde soğuk su içinde kanını bırakması için 1 ya da 2 saat kadar bekletin. Bunun için buzlu suda kullanılabilir. Süzdürüp kurulanan ciğeri buzdolabının buzluk bölümünde dondurup sertleşmesi sağlanmalıdır. Ciğer tava hazırlamadan önce buzluktan çıkartıp ince yaprak dilimler şeklinde kesilir.

Tavaya koyulacak yağın çok olması, iyice kızmış olması, un ile fazla bir şekilde bulanmamış olması gerekir. Hazırlayacağınız yaprak ciğerler tavaya tepeleme bir şekilde koyulmaz. Böylece birbirine yapışması önlenir. Porsiyonluk oranlarda tavaya alınan ciğerler sürekli ters yüz yapılır ve zaman zaman üstüne tavadaki yağdan kaşıkla gezdirilir. Birkaç dakika kadar kızgın yağda çevrilmesinin ardından çok olan yağları süzülüp servis tabağına alınır.
Güneşte kurutulup kızarması sağlanmış olan acı sivri biberler, temiz bir yağda birkaç dakika kadar kavrulup servis tabağına konur. Edirne yaprak ciğerinin yanında fasulye piyazı, sumakla tatlandırılmış piyazlık doğranmış soğan, Trakya'ya özgü olan sirkeli domates sosu ya da koyun yoğurdu önerilir.

Yaprak Ciğer Malzemeleri

  • 500 gram kadar dana ciğeri.
  • Bol miktarda sıvı yağ.
  • Un ve tuz.

Yaprak Ciğer Nasıl Yapılır?


Ciğeri söylendiği gibi ya da kasabınıza temizletip, parmak şeklinde şeritler biçiminde ve yaprak yaprak dilimlenmeli. Üstüne parmak uçlarınızla bir miktar kadar tuz gezdirin. Porsiyonluk oranlarda ciğeri bol bir şekilde un içinde unlayın. Fazla olan unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın. Ara sıra delikli kepçe yardımı ile yağda ters yüz edin ya da ciğerlerin üstüne tavada bulunan kızgın yağdan attırın. Fazla kurumasına müsaade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3 ya da 4 dakika kadar pişirin. Çok olan yağlarını delikli kepçe yardımı ile süzdürüp, kâğıt peçete serilmiş olan servis tabağına koyun. Burada da çok olan yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağdan 1 ve 2 dakika kadar kavurduğunuz acı biber ile servise alın.
20.01.2024 14:30:58
Yaprak Ciğer ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaprak Ciğer Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yaprak Ciğer"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ciğer Saç Kavurma

Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden daha fa...
Devamını Oku

Tavuk Ciğer Kavurma

Tavuk ciğer kavurma yemeği herkes tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür eşliğinde sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı ç...
Devamını Oku

Ciğer Nasıl Pişirilir

Ciğer nasıl pişirilir, Ciğer herkes tarafından sevilmese de ülkemiz mutfağında yer alan ve çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde pişirilen bir yiyecektir. Sağ...
Devamını Oku

Patatesli Ciğer

Patatesli ciğer, Patates patlıcangiller familyasından olan bir bitki olup neredeyse her yemeğin içerisinde her daim lezzet katabilen bir sebzedir. Sadece seb...
Devamını Oku

Ciğer Pişirme

Ciğer pişirme: Ciğer, bilindiği gibi demir eksikliğine ve kansızlığa iyi gelen en önemli hayvansal gıdalardan biridir. Ciğerin çeşit çeşit pişirme yöntemleri...
Devamını Oku

Güveçte Ciğer Tarifi

Güveçte Ciğer Tarifi, eşi benzeri olmayan lezzetlerden biri de güveçle yapılan ciğer yemeğidir. Güvecin doğal topraktan elde edilişi içerisinde pişirilen ciğ...
Devamını Oku

Ciğer Terbiyesi

Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğe...
Devamını Oku

Antep Usulü Ciğer Kavurma

Antep Usulü Ciğer Kavurma, Ciğeri genel olarak herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslına bakarsanız bu iki lezzet geleneksel...
Devamını Oku

Ciğer Meze

Ciğer meze, herkesin severek tükettiği bir ara sıcaktır. Sağlıklı bir sakatat olan ciğer birçok şekilde hazırlanır. Bunlardan biri de ciğer meze tarifidir. G...
Devamını Oku

Ciğer Kıyma Kavurma

Ciğer kıyma kavurma, Özellikle dana ciğerinden daha lezzetli olan bu yemek Antep yöresine ait bir yemektir. Lezzeti ile tanınan ve diğer memleketlerde de ben...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri

Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organlarından bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vücuda aldı...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Öze...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, Kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri, insanlarca besin besin olarak kullanılmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, ızg...
Devamını Oku

Ciğer Çorbası

Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümü...
Devamını Oku

Ciğer Kavurma

Ciğer kavurma, Ciğer kavurma ülkemizin özellikle bazı kesimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Ciğer kavurma çok kişi tarafından beğenilen bir...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi

Fırında tavuk ciğeri, diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır. Tavuk ciğerini pişirirken tavaya çok az ya...
Devamını Oku

Ciğer Protein

Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyi...
Devamını Oku

Ciğer Şiş

Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsi...
Devamını Oku

Edirne Ciğeri

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden ...
Devamını Oku

Fırında Ciğer

Fırında ciğer, çok güzel ve süper bir lezzettir. Ana yemek olarak ve görüntü olarak çok güzel bir yemek çeşididir. Fırında yapılması kızartmaya göre daha haf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Tavuk Ciğer Kavurma
Ciğer Nasıl Pişirilir
Patatesli Ciğer
Ciğer Pişirme
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024