Tavuk Ciğer Kavurma
Tavuk ciğer kavurma yemeği herkes tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür eşliğinde sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı çok kolay olmayan ve işlem gerektiren bir yemek çeşididir. Tavuk ciğer kavurma yemeği içerisindeki protein açısından çok sağlıklı bir yemektir. Tavuk ciğer kavurma yemeği aslında eski zamanlarda bakır saçlarda yapılan çok lezzetli bir yemektir.
Şimdilerde ise teflon veya çelik tencerelerde pişirilmeye başlanmıştır. Ama hala Anadolu'nun bazı yerlerinde bakır saç kültüründe pişirme tekniği devam etmektedir. Genellikle tavuk ciğer kavurma yanında bir pilav veya küp-küp doğranmış patates kızartması eşliğinde sunulur. Ayrıca tavuk ciğer kavurma yanında garnitür ve birçok turşu çeşidi ile sunum edilebilir. Türkiye'nin her bölgesinde tercih edilen tavuk ciğer kavurması genellikle Gaziantep yöresinde şişe takılıp mangalda yapılır. Bu tarz yapılan ciğer kavurma da çok lezzetlidir. Şimdi gelin sizler ile bu lezzetli tavuk ciğer kavurma yemeğini inceleyelim.
Tavuk Ciğer Kavurma Malzemeleri- 700 gram Tavuk ciğer (Yürekle karışık olacak),
- 3-4 yemek kaşığı un,
- 1 çay kaşığı Tuz,
- Bir çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı sumak
Garnitürü için- 2 adet küp-küp doğranmış
patates
- 2 adat küp-küp doğranmış havuç
- 2 adet kırmızıbiber
- 2 adet çarliston biber
- 150 gram salatalık turşusu
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 2 kâse yogurt
- 1 yarım limon
- 2 diş sarımsak
- 2 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tavuk Ciğer Kavurma Nasıl Yapılır?
İlk önce tavuk Ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını ayıklayarak küp-küp doğrayın, sonrasında bol suda yıkayın ve 10 dk suda bekletip bekledikten sonra ise bol miktarda kâğıt havlunun üzerine alıp fazla suyunu alın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın, Sonrasında bu tuzlu karışımın üzerine unu serpin her yere eşit dağılmasında dikkat edin ve güzelce karışımı karıştırın. Sonrasında tavuk ciğerlerini bir süzgece alarak fazla ununu eleyin. Sonrasında ayrı bir tencerede sıvıyağı kızdırın ve üzerine bu karışımı ilave ederek güzelce kızartın. Sonrasında ciğerleri geniş bir servis tabağına alın.
Garnitürün nasıl yapılır?
Öncelikle patates biber ve havuçları küp-küp doğruyoruz ayrı bir teflon tencere sıvıyağımızı kızdırıyoruz sonrasında tüm sebzeleri tek tek kızartıp kenara alıyoruz diğer taraftan turşuları minik minik doğruyoruz. Diğer taraftan yoğurt sarımsak ve mayonezi bir karışım haline getiriyoruz. Sonrasında tüm sebzeleri sarımsak mayonez ve yoğurtlu karışımıza ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu garnitür karışının 15 dakika dolapta beklemeye alıyoruz. 10 dakika sonra çıkardığımda ize hazırlamış olduğumuz tavuk ciğerlerinin yanına ufak kalıplar yardımı ile yerleştiriyoruz ve tavuk ciğer kavurmamız servise hazır hale gelmiş oluyor.
Afiyet olsun.
Ciğer sote kavurmasının püf noktası- Ciğer eğer tavuk ciğeri değil ise mutlaka zarı ve sinirleri güzelce temizlenmelidir.
- Tavuk ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağ içinde pişirilmelisiniz.
- Ciğer 2-2,5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Unutmayın ciğerin sertleşmesini sağlayan fazla pişirmektir.
- Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından çok az bir miktar başka tavaya alınıp içine kırmızıbiber ilave edilmeli ve biraz kavrulmalı ve pişen ciğerin üzerinde güzelce gezdirilerek ilave edilmelidir.
- Tavuk ciğeri veya et ciğer tercih ederken mutlaka günlük ciğer tercih edilmelidir.
- Ciğerlerinizin yıkanması aşamasına çok dikkat etmelisiniz. Yıkadıktan sonra da 15-20 dakika tuzlu veya sirkeli suda bekletmelisiniz.
- Ciğeri pişirmeden önce bir gün dolapta bekletirseniz etiniz daha çok kendine gelmiş olur ve daha lezzetli bir yemek yemiş olursunuz
21.01.2024 07:25:26
Tavuk Ciğer Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|