Kaz Ciğeri


Kaz ciğeri, Avrupa'nın bazı ülkelerinde kanunlarla yasaklanmıştır. Kaz ciğeri hala bazı yerlerde lüks sofraları süslemeye ve lezzet ustaları olan gurmelerin damağını tatlandırmaya devam etmektedir. Üretimi adeta işkenceyle sağlanan kaz ciğeri özellikle hayvanları savunma dernekleri ve birçok itirazcı hayvan severin gündeminde canilğin işareti halline gelmiş durumda.
Tadı bazı alkollü içeceklerin yanında tarifsiz bir meze oluşu ve besleyiciliği kaz ciğerini vazgeçilmez lüks ürünler listesinin ilk sıralarında tutmaktadır.

Avrupa'da ve bazı gelişmiş batı ülkesinde şişman, yağlı karaciğer olarak isimlendirilen tereyağımsı kıvamı ve tarifsiz lezzetiyle oldukça aranan menülerin başında geliyor. Başarılı usta ellerde pişirildiğinde rengi değişip kahverengileşen dışı, kıtır yüzeyi ve oldukça yumuşak kıvamdaki içiyle muhteşem bir lezzet vermektedir. Böylesi lezzetli bir ürünü üretmek hiç kolay ve insancıl da değildir. Kaz ciğerini üretmek için kazların hiç kıpırdamayacak şekilde küçük boyutlardaki kafeslere konulması ve zorla beslenmesi gerekir. Kazların ağızlarına takılan huni benzeri bir ağızlık ve arkasına eklenen bir hortum yardımıyla beslenmektedirler. Ufalatılarak yumuşatılan yağ oluşturucu yüksek kalorili kaz yemleri hortuma ilave edilen aparatla kazın kursağına gönderilmekte ve durmadan beslenmektedir.

Kaz eşsiz lezzete sahip ciğeri için beslenirken sanki mangalda pişen bir kebabı bir an erken sofraya götürmek için sabırsızlanmaktadır.
Etik olmadığına karar verilen bu yöntem yüzünden önceden birçok ülkede üretimi yasaklanan kaz ciğerinin şimdi ise tüketimi yasaklanmaktadır. Dünya kaz ciğeri üretiminde %85'i aşan bir oranla başı çeken Fransa bile şu sıralar zor durumda. Fransa hukukuna göre kaz ciğeri Fransa'nın gastronomik ve kültürel mirasına ait olarak kabul edilse de son yasaklarla beraber nasıl bir yöntem bulunacağı merak uyandırmaktadır. Avrupa Birliğinden sağladığı özel ayrıcalıklarla üretimine devam eden Fransa'nın işi de öylesine kolay olmayacağa benziyor.

Ayrıca kaz ciğeri temel besin maddeleri ve vitaminler tarafından da zengin bir besin maddesi olarak bilinmektedir. 100 gram kaz ciğerinde ise enerji, protein ve diğer vitamin değerleri oldukça yüksektir. 2500 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan kaz ciğeri, o dönemdeki eski Mısır'da da zorla besleme yöntemi ile bu lezzet o insanların sofrasında yer edinmiştir.
20.01.2024 02:01:02
Kaz Ciğeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaz Ciğeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaz Ciğeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ciğer Saç Kavurma

Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden daha fa...
Devamını Oku

Tavuk Ciğer Kavurma

Tavuk ciğer kavurma yemeği herkes tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür eşliğinde sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı ç...
Devamını Oku

Ciğer Nasıl Pişirilir

Ciğer nasıl pişirilir, Ciğer herkes tarafından sevilmese de ülkemiz mutfağında yer alan ve çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde pişirilen bir yiyecektir. Sağ...
Devamını Oku

Patatesli Ciğer

Patatesli ciğer, Patates patlıcangiller familyasından olan bir bitki olup neredeyse her yemeğin içerisinde her daim lezzet katabilen bir sebzedir. Sadece seb...
Devamını Oku

Ciğer Pişirme

Ciğer pişirme: Ciğer, bilindiği gibi demir eksikliğine ve kansızlığa iyi gelen en önemli hayvansal gıdalardan biridir. Ciğerin çeşit çeşit pişirme yöntemleri...
Devamını Oku

Güveçte Ciğer Tarifi

Güveçte Ciğer Tarifi, eşi benzeri olmayan lezzetlerden biri de güveçle yapılan ciğer yemeğidir. Güvecin doğal topraktan elde edilişi içerisinde pişirilen ciğ...
Devamını Oku

Ciğer Terbiyesi

Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğe...
Devamını Oku

Antep Usulü Ciğer Kavurma

Antep Usulü Ciğer Kavurma, Ciğeri genel olarak herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslına bakarsanız bu iki lezzet geleneksel...
Devamını Oku

Ciğer Meze

Ciğer meze, herkesin severek tükettiği bir ara sıcaktır. Sağlıklı bir sakatat olan ciğer birçok şekilde hazırlanır. Bunlardan biri de ciğer meze tarifidir. G...
Devamını Oku

Ciğer Kıyma Kavurma

Ciğer kıyma kavurma, Özellikle dana ciğerinden daha lezzetli olan bu yemek Antep yöresine ait bir yemektir. Lezzeti ile tanınan ve diğer memleketlerde de ben...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri

Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organlarından bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vücuda aldı...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Öze...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, Kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri, insanlarca besin besin olarak kullanılmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, ızg...
Devamını Oku

Ciğer Çorbası

Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümü...
Devamını Oku

Ciğer Kavurma

Ciğer kavurma, Ciğer kavurma ülkemizin özellikle bazı kesimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Ciğer kavurma çok kişi tarafından beğenilen bir...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi

Fırında tavuk ciğeri, diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır. Tavuk ciğerini pişirirken tavaya çok az ya...
Devamını Oku

Ciğer Protein

Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyi...
Devamını Oku

Ciğer Şiş

Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsi...
Devamını Oku

Edirne Ciğeri

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden ...
Devamını Oku

Fırında Ciğer

Fırında ciğer, çok güzel ve süper bir lezzettir. Ana yemek olarak ve görüntü olarak çok güzel bir yemek çeşididir. Fırında yapılması kızartmaya göre daha haf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Tavuk Ciğer Kavurma
Ciğer Nasıl Pişirilir
Patatesli Ciğer
Ciğer Pişirme
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024