Dana Ciğer Sote
Dana ciğer sote yemeği çoğunluk tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür ile sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı çok kolay olan ve az işlem gerektiren bir yemek çeşididir. Dana ciğer sote yemeği içerisindeki besinler açısından çok sağlıklı bir yemek türüdür. Dana ciğer sote yemeği aslında eski dönemlerde bakır saçlarda pişirilen çok lezzetli bir yemektir.
Şimdilerde ise teflon veya çelik tavalarda pişirilmeye başlanmıştır. Fakat hala Anadolu'nun bazı illerinde bakır saç kültüründe pişirme tekniği devam ediyor. Çoğunluk ile dana ciğer sote yanında bir pilav veya patates kızartması eşliğinde sunulur. Ayrıca dana ciğer sote yanında garnitür ve birçok turşu çeşidi ile de sunuma hazır hale gelebilir. Türkiye'nin her bölgesinde tercih edilen dana ciğer sote genellikle Şanlıurfa yöresinde şişe takılıp mangalda hazır hale getirilir. Bu şekilde yapılan dana ciğer sote daha çok lezzetlidir. Şimdi gelin sizler ile bu lezzetli dana ciğer sote yemeğinin hazırlanışını inceleyelim.
Dana Ciğer Sote Malzemeleri- 1 kilogram dana ciğer (Yürekle karışık olacak),
- 4-5 yemek kaşığı un,
- 1.5 çay kaşığı Tuz,
- İki çay bardağı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 1.5 tatlı kaşığı pul biber
- 1.5 tatlı kaşığı kimyon
- 1.5 çorba kaşığı domates salçası
- 1.5 çorba kaşığı biber salçası
- 1.5 tatlı kaşığı sumak
Garnitürü için- 3 adet küp-küp doğranmış patates
- 3 adat küp-küp doğranmış havuç
- 3 adet kırmızıbiber
- 3 adet çarliston biber
- 250 gram salatalık turşusu
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 1 kâse yoğurt
- 1 yarım limon
- 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1.
5 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kapya biber
Dana Ciğer Sote Nasıl Yapılır?
İlk önce dana ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını güzelce temizleyerek küp-küp doğrayın, sonrasında bol suda yıkayın ve 15 dk suda bekletip bekledikten sonra ise bol miktarda kâğıt peçetenin üzerine alıp fazla suyunu akıtın. Üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın, Sonrasında bu tuzlu karışımın üzerine unu ilave edin her yere eşit dağılmasında dikkat edin ve güzelce karışımı eşit oranda karıştırın. Sonrasında dana ciğerlerini bir süzgece alarak fazla ununu atın. Sonrasında ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve üzerine bu karışımı ilave ederek güzelce kızarmasını sağlayın. Sonrasında ciğerleri geniş düz bir servis tabağına alın.
Garnitürün nasıl yapılır?
İlk olarak patates biber ve havuçları küp-küp doğruyoruz ayrı bir teflon tencere sıvı yağımızı kızdırıyoruz sonrasında sebzeleri teker teker kızartıp servis tabağına alıyoruz diğer taraftan turşuları küp-küp doğruyoruz. Diğer taraftan yoğurt sarımsak ve mayonezi bir sos haline getiriyoruz. Sonrasında tüm sebzeleri sarımsak mayonez ve yoğurtlu sosa ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu garnitür karışının 20 dakika dolapta beklemeye sote servise hazır.
Afiyet olsun.
Ciğer sote kavurmasının püf noktası- Ciğer eğer tavuk ciğeri değil ise kesinlikle zar kısmı ve sinirleri güzelce yıkanmalıdır.
- Dana ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağ içinde kızartılmalı veya kavrulmalıdır.
- Dana Ciğeri 3-3,5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Unutmayın ciğerin sertleşmesini sağlayan faktör fazla pişirmesidir.
- Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından çok az bir miktar başka teflon tavaya alınıp içine kırmızıbiber ilave edilmeli ve biraz pişirilmeli ve pişen ciğerin üzerinde güzelce gezdirilerek eklenmelidir.
- Tavuk ciğeri veya et ciğer tercih ederken mutlaka taze ciğer tercih edilmelidir.
- Ciğerlerinizin yıkanması aşamasına çok dikkatli olmalısınız. Yıkadıktan sonra da 10-20 dakika tuzlu veya limonlu suda bekletmelisiniz.
- Ciğeri pişirmeden önce bir gün dolapta bekletirseniz etiniz daha lezzetli olur ve daha lezzetli bir yemek hazırlamış olursunuz.
18.01.2024 23:35:45
Dana Ciğer Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|