Ciğer Sote
Ciğer sote, yemeği çoğunlukla tercih edilen bir yemek türüdür. Genellikle garnitür ile servis edilerek yenen bir yemek çeşididir. Ciğer sotenın yapımı çok kolay olan ve az işlem uygulaması gerektiren bir yemek türüdür. Dana ciğer yemeği içerisindeki besinlerden dolayı çok sağlıklı ve lezzetli bir yemek türüdür. Dana ciğer yemeği eski kültürlerde bakır saçlarda pişirilen çok lezzetli bir yemektir.
Şimdilerde ise teflon veya çelik tavalarda pişirilmeye başlanmıştır. Fakat hala Anadolu'nun bazı yerlerinde bakır saç üzerinde yemek pişirme tekniği devam eder. Çoğunluk ile dana ciğer yanında bir pilav ya da patates kızartması ile sunulur. Ayrıca dana ciğer sote yanında garnitür ve birçok turşu türü ile de sunuma hazır kıvama gelebilir. Türkiye'nin her yöresinde tercih edilen dana ciğer genellikle Kahramanmaraş ilinde şişe takılıp mangalda pişirilir. Bu şekilde yapılan dana ciğer daha lezzetli olur. Şimdi sizler ile bu lezzetli dana ciğer yemeğinin hazırlanışını inceleyelim.
Ciğer Sote Malzemeleri- 750 gram dana ciğer (Yürekle karışık olacak),
- 5-6 yemek kaşığı un,
- 1.5 çay kaşığı Tuz,
- Üç çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1. Tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 2.5 tatlı kaşığı sumak
Garnitürü için- 1 adet küp-küp doğranmış patates
- 1 adat küp-küp doğranmış havuç
- 1 adet kırmızıbiber
- 1 adet çarliston biber
- 350 gram salatalık turşusu
- 4 yemek kaşığı mayonez
- 2 kâse yoğurt
- 2 yarım limon
- 4 diş sarımsak
- 3 su bardağı sıvı yağ
- 2.
5 tatlı kaşığı tuz
- 3 adet kapya biber
Ciğer Sote Nasıl Yapılır?
İlk önce dana ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını güzelce temizleyerek ufak ufak doğrayın, sonrasında bol suda yıkayın ve 20 dk suda bekletip bekledikten sonra ise bol miktarda kâğıt peçetenin üzerine alıp fazla suyunu akıtın. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın, Sonrasında bu tuzlu karışımın üzerine unu ilave edin her yere eşit miktarda dağılmasında dikkat edin ve güzelce karışımı eşit miktarda karıştırın. Sonrasında dana ciğerlerini bir süzgece alarak fazla ununu atın. Sonrasında ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve üzerine bu karışımı ilave ederek güzelce kızarmasını sağlayın. Sonrasında ciğerleri geniş düz bir servis tabağına alın.
Garnitürün nasıl yapılır?
Öncelikle patates biber ve havuçları ufak ufak doğruyoruz ayrı bir çelik tencere sıvı yağımızı kızdırıyoruz sonrasında sebzeleri birer birer kızartıp geniş bir servis tabağına alıyoruz diğer bir yandan turşuları küçük küçük doğruyoruz. Diğer taraftan da yoğurt sarımsak ve mayonezi bir sos kıvamına getiriyoruz. Sonrasında tüm sebzeleri sarımsak mayonez ve yoğurtlu sosun içerisine ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu garnitür karışının 25 dakika buzdolabında bekletin ciğer sote servise hazır.
Afiyet olsun.
Ciğer sote püf noktası- Ciğer eğer tavuk ciğeri değil ise kesinlikle zar kısmı ve sinirleri güzelce yıkanmalıdır.
- Dana ciğeri mutlaka kızgın ve bol yağ içinde kızartılmalı veya kavrulmalıdır.
- Dana Ciğeri 4-4,5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Unutmayın ciğerin sertleşmesini sağlayan faktör fazla pişirmesidir.
- Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından çok az bir miktar başka teflon tavaya alınıp içine kırmızıbiber ilave edilmeli ve biraz pişirilmeli ve pişen ciğerin üzerinde güzelce gezdirilerek eklenmelidir.
- Tavuk ciğeri veya et ciğer tercih ederken mutlaka taze ciğer tercih edilmelidir.
- Ciğerlerinizin yıkanması aşamasına çok dikkatli olmalısınız. Yıkadıktan sonra da 10-20 dakika tuzlu veya limonlu suda bekletmelisiniz.
- Ciğeri pişirmeden önce bir gün dolapta bekletirseniz etiniz daha lezzetli olur ve daha lezzetli bir yemek hazırlamış olursunuz.
20.01.2024 08:29:10
Ciğer Sote ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|