Ciğer Sarma

Ciğer sarma, Türkiye'de en çok Edirne yöresine ait bir Trakya mutfağı yemeğidir. Aslında içeriği kullanılan malzemeleri ve yapım aşamaları göz önüne alındığında daha çok bir Rumeli mutfağı ürününe benzer. Çünkü sakatatlar en çok Rumeli mutfağında kullanılır. Eski zamanlarda ciğer sarma özellikle Hıdırellez zamanında yapılır komşulara dağıtılırdı.
Ciğer sarma yapılıp dağıtılması aynı zamanda bir statü göstergesi algısını ortaya koyuyordu. Özellikle Osmanlı mutfağı yemeği yapılan restoranlarda bulabileceğiniz ve severek tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir.

Ciğer sarma yapımı için gerekli malzemeler

  • Bir takım kuzu ciğeri
  • Körpe kuzu gömleği
  • Bir adet büyük kuru soğan
  • Bir buçuk su bardağı pirinç
  • İki dal yeşil soğan
  • İki dal dere otu
  • Bir fincan kuş üzümü
  • Bir fincan dolmalık fıstık
  • Bir çay kaşığı kuru nane
  • Bir yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir iki tatlı kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı karabiber
Ciğer sarma yapımı, ilk olarak kuzu gömleği bir tepsiye alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir ve çözülmesi beklenir. Bu esnada bir adet kuru soğan soyulur ve küçük küçük yemeklik doğranır. Derin bir tavaya doğranan soğanlar alınır ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir bir fincanda dolmalık fıstıklar eklenir ve ocağa alınır ve altı açılıp pembe bir renk alıncaya kadar kavrulur. Ardından birtakım kuzu ciğeri küçük kuş başı halinde doğranır ve o da tavaya ilave edilir sürekli karıştırılarak kavrulur.
Ardından bir buçuk su bardağı pirinç iyice yıkanır ve nişastasından arındırılır. Pirinçler süzülür ve o da tavaya ilave edilir. Pirinç kavrulurken ara sıra çevirin. Bu sırada yeşil soğan ve dere otunu da yıkayın ve ince ince doğrayın tavaya ilave edin ardından tuzunu ve karabiberini bir çay kaşığı kuru nane ilave edin. İç pilav pişirir gibi kaynar suyunu ilave edin ve pişmesi için kapağını kapatın ve kısık ateş de pişirin. Pişme işlemi tamamlanınca on dakika kadar dinlendirin ve bu esnada çözülmüş olan kuzu gömleklerini on beş santim şeklinde bıçakla kesin. Kare olmasına özen gösterin ki içerisini doldururken sıkıntı yaşamayın. Tek tek bu kareleri doldurun ve sarın fırın tepsisine dizin üzerlerine bir yumurta sarısını sürün ve yüz seksen derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Ardından servis edebilirsiniz.
19.01.2024 01:14:15
Ciğer Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ciğer Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ciğer Sarma"
Selam arkadaşlar. Ben değişik yemekler yapmayı çok sevmekteyim. Özellikle davetlerim için değişik yemekler yaptığımda çok mutlu oluyorum. Geçenlerde yerel kanalların birinde Ciğer sarma yapmışlardı. Bugün aklıma geldi. Ciğer yemeklerinide severim. Bana bu yemeğin yapılışını yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Alara . 05.11.2018 09:55:56

Ciğer Saç Kavurma

Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden daha fa...
Devamını Oku

Tavuk Ciğer Kavurma

Tavuk ciğer kavurma yemeği herkes tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür eşliğinde sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı ç...
Devamını Oku

Ciğer Nasıl Pişirilir

Ciğer nasıl pişirilir, Ciğer herkes tarafından sevilmese de ülkemiz mutfağında yer alan ve çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde pişirilen bir yiyecektir. Sağ...
Devamını Oku

Patatesli Ciğer

Patatesli ciğer, Patates patlıcangiller familyasından olan bir bitki olup neredeyse her yemeğin içerisinde her daim lezzet katabilen bir sebzedir. Sadece seb...
Devamını Oku

Ciğer Pişirme

Ciğer pişirme: Ciğer, bilindiği gibi demir eksikliğine ve kansızlığa iyi gelen en önemli hayvansal gıdalardan biridir. Ciğerin çeşit çeşit pişirme yöntemleri...
Devamını Oku

Güveçte Ciğer Tarifi

Güveçte Ciğer Tarifi, eşi benzeri olmayan lezzetlerden biri de güveçle yapılan ciğer yemeğidir. Güvecin doğal topraktan elde edilişi içerisinde pişirilen ciğ...
Devamını Oku

Ciğer Terbiyesi

Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğe...
Devamını Oku

Antep Usulü Ciğer Kavurma

Antep Usulü Ciğer Kavurma, Ciğeri genel olarak herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslına bakarsanız bu iki lezzet geleneksel...
Devamını Oku

Ciğer Meze

Ciğer meze, herkesin severek tükettiği bir ara sıcaktır. Sağlıklı bir sakatat olan ciğer birçok şekilde hazırlanır. Bunlardan biri de ciğer meze tarifidir. G...
Devamını Oku

Ciğer Kıyma Kavurma

Ciğer kıyma kavurma, Özellikle dana ciğerinden daha lezzetli olan bu yemek Antep yöresine ait bir yemektir. Lezzeti ile tanınan ve diğer memleketlerde de ben...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri

Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organlarından bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vücuda aldı...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Öze...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, Kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri, insanlarca besin besin olarak kullanılmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, ızg...
Devamını Oku

Ciğer Çorbası

Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümü...
Devamını Oku

Ciğer Kavurma

Ciğer kavurma, Ciğer kavurma ülkemizin özellikle bazı kesimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Ciğer kavurma çok kişi tarafından beğenilen bir...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi

Fırında tavuk ciğeri, diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır. Tavuk ciğerini pişirirken tavaya çok az ya...
Devamını Oku

Ciğer Protein

Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyi...
Devamını Oku

Ciğer Şiş

Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsi...
Devamını Oku

Edirne Ciğeri

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden ...
Devamını Oku

Fırında Ciğer

Fırında ciğer, çok güzel ve süper bir lezzettir. Ana yemek olarak ve görüntü olarak çok güzel bir yemek çeşididir. Fırında yapılması kızartmaya göre daha haf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Tavuk Ciğer Kavurma
Ciğer Nasıl Pişirilir
Patatesli Ciğer
Ciğer Pişirme
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024