Ciğer Dolması

Ciğer dolması, koyun gömleği arasında hazırlanan bir çeşit iç pilavdır. Koyun gömleği kuzunun karın zarıdır. Bunu kasabınızdan, sakatat ürünleri satan yerlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Özel günlerde, özel davetlerinizde sofranızı renklendirecek kadar güzel bir yemektir. Göründüğü kadar zahmetli bir yapımı da yoktur. Ciğer dolmasını dana ya da kuzu ciğerinden yapabilirsiniz.
Hem de ciğer sevmeyenler bile bu tarife bayılacaktır. Önümüzde yılbaşı var. Tarifimiz yılbaşı sofranıza da yakışacak. Şimdi birlikte bu lezzetli tarifi hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ciğer dolması için gerekli malzemeler

  • 350 gram dana ya da kuzu ciğeri
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 adet koyun gömleği
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 adet taze soğan
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yeteri kadar karabiber, tuz ve kuru nane

Ciğer dolma nasıl yapılır?


İlk olarak koyun gömleğini yıkayın ve sıcak suyun içinde 1-2 saat kadar bekletin. Bu arada ciğerin sinirlerini ayıklayarak, zarını soyun. Bunları küçük boyda kuşbaşı gibi doğrayın. Bir tencerede ciğerleri suyunu çekinceye kadar pişirin.

Başka bir tencerenin içinde sıvı yağla birlikte küp şeklinde doğranan soğanları ve çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun. İçine pirinci yıkayarak koyun.
Pirinçlerde şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edin. Bunun içine 1 su bardağı sıcak su, kuş üzümü, ince kıyılmış dereotu, ince doğranan taze soğanları, tuz ve baharatları koyun. En son olarak içine ciğerleri ilave edin. Pirinçler suyu çekip yumuşayıncaya kadar harcı pişirmeye devam edin.

Bu arada koyun gömleğini 4-5 adet eşit kare parçalara kesin. Her parçanın içine hazırladığınız ciğerli harçtan koyun. Bunu bohça kapatırmış gibi karşılıklı kenarları üzerine gelecek şekilde kapatın. Bunu ters çevirin ve içini yağladığınız fırın tepsisinin içine dizin. Tepsinin içine 1,5 su bardağı sıcak su koyarak, daha önceden 200 derece ısıtılmış olan fırında ciğer dolmanın üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca ciğer dolma tarifini sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 06:01:59
Ciğer Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ciğer Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ciğer Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ciğer Saç Kavurma

Ciğer Saç Kavurma, özellikle yetişkinlerin daha çok severek tükettiği en faydalı besin ögelerinden bir tanesi de ciğerdir. Ciğer diğer et türlerinden daha fa...
Devamını Oku

Tavuk Ciğer Kavurma

Tavuk ciğer kavurma yemeği herkes tarafından tercih edilmeyen bir yemek türüdür. Genellikle yanında garnitür eşliğinde sevilerek yenen bir yemektir. Yapımı ç...
Devamını Oku

Ciğer Nasıl Pişirilir

Ciğer nasıl pişirilir, Ciğer herkes tarafından sevilmese de ülkemiz mutfağında yer alan ve çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde pişirilen bir yiyecektir. Sağ...
Devamını Oku

Patatesli Ciğer

Patatesli ciğer, Patates patlıcangiller familyasından olan bir bitki olup neredeyse her yemeğin içerisinde her daim lezzet katabilen bir sebzedir. Sadece seb...
Devamını Oku

Ciğer Pişirme

Ciğer pişirme: Ciğer, bilindiği gibi demir eksikliğine ve kansızlığa iyi gelen en önemli hayvansal gıdalardan biridir. Ciğerin çeşit çeşit pişirme yöntemleri...
Devamını Oku

Güveçte Ciğer Tarifi

Güveçte Ciğer Tarifi, eşi benzeri olmayan lezzetlerden biri de güveçle yapılan ciğer yemeğidir. Güvecin doğal topraktan elde edilişi içerisinde pişirilen ciğ...
Devamını Oku

Ciğer Terbiyesi

Ciğer Terbiyesi; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu yemek kültürleri arasında ilk sırayı almaktadır. Şöyle ki ciğer denildi mi akla ilk gelen Diyarbakır ciğe...
Devamını Oku

Antep Usulü Ciğer Kavurma

Antep Usulü Ciğer Kavurma, Ciğeri genel olarak herkes kızartma ya da Arnavut ciğeri olarak tercih etmektedir. Aslına bakarsanız bu iki lezzet geleneksel...
Devamını Oku

Ciğer Meze

Ciğer meze, herkesin severek tükettiği bir ara sıcaktır. Sağlıklı bir sakatat olan ciğer birçok şekilde hazırlanır. Bunlardan biri de ciğer meze tarifidir. G...
Devamını Oku

Ciğer Kıyma Kavurma

Ciğer kıyma kavurma, Özellikle dana ciğerinden daha lezzetli olan bu yemek Antep yöresine ait bir yemektir. Lezzeti ile tanınan ve diğer memleketlerde de ben...
Devamını Oku

Tavuk Ciğeri

Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organlarından bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vücuda aldı...
Devamını Oku

Dana Ciğer Kavurma

Dana ciğer kavurma, mutfağımızda önemli bir yeri olan yemeklerden biridir. Hem besleyici özelliğiyle hem de lezzetiyle sofraların baş köşesinde yer alır. Öze...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, Kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri, insanlarca besin besin olarak kullanılmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, ızg...
Devamını Oku

Ciğer Çorbası

Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümü...
Devamını Oku

Ciğer Kavurma

Ciğer kavurma, Ciğer kavurma ülkemizin özellikle bazı kesimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Ciğer kavurma çok kişi tarafından beğenilen bir...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Ciğeri Tarifi

Fırında tavuk ciğeri, diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır. Tavuk ciğerini pişirirken tavaya çok az ya...
Devamını Oku

Ciğer Protein

Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyi...
Devamını Oku

Ciğer Şiş

Ciğer şiş, ister mangalda, isterseniz ızgara tavasında yapabileceğiniz güzel bir tariftir. Hatta evlerde kullanılan elektrikli ızgaralarda bile pişirebilirsi...
Devamını Oku

Edirne Ciğeri

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden ...
Devamını Oku

Fırında Ciğer

Fırında ciğer, çok güzel ve süper bir lezzettir. Ana yemek olarak ve görüntü olarak çok güzel bir yemek çeşididir. Fırında yapılması kızartmaya göre daha haf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ciğer Saç Kavurma
Tavuk Ciğer Kavurma
Ciğer Nasıl Pişirilir
Patatesli Ciğer
Ciğer Pişirme
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024