{ "title": "Yaprak Ciğer", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/yaprak-ciger.jpg", "date": "20.01.2024 14:30:58", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Yaprak Ciğer, Edirne mutfağının en ünlü ve en sevilen tatlarından biridir yaprak ciğeri. Ciğerin incecik, kâğıt şeklinde doğranmasından dolayı yaprak ciğeri adıyla bilinir. Bu tat Türkiye lezzet haritasına Edirne'den girmiş olup, sembolik olan bir kent festivaline de ismini vermiştir. Yaprak ciğeri yapmak üzere seçilecek olan ciğerin süt danasından alınması önerilir. Sinirleri alınan, ciğeri saran zarın etine zarar vermeden çıkarılması gerekir. Yumuşak dokulu olan ciğerin ince yaprak biçiminde doğranması için bıçağın çok keskin olması gerekmektedir.

Aksi durumda tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün değildir. Bu işlemi kasabınıza yaptırabileceğiniz gibi evde yapmak isteyenler için şu tarz bir uygulama önerilir. Ciğerinizi kasaba sinir ve zarından ayırttıktan sonra evde soğuk su içinde kanını bırakması için 1 ya da 2 saat kadar bekletin. Bunun için buzlu suda kullanılabilir. Süzdürüp kurulanan ciğeri buzdolabının buzluk bölümünde dondurup sertleşmesi sağlanmalıdır. Ciğer tava hazırlamadan önce buzluktan çıkartıp ince yaprak dilimler şeklinde kesilir.

Tavaya koyulacak yağın çok olması, iyice kızmış olması, un ile fazla bir şekilde bulanmamış olması gerekir. Hazırlayacağınız yaprak ciğerler tavaya tepeleme bir şekilde koyulmaz. Böylece birbirine yapışması önlenir. Porsiyonluk oranlarda tavaya alınan ciğerler sürekli ters yüz yapılır ve zaman zaman üstüne tavadaki yağdan kaşıkla gezdirilir. Birkaç dakika kadar kızgın yağda çevrilmesinin ardından çok olan yağları süzülüp servis tabağına alınır. Güneşte kurutulup kızarması sağlanmış olan acı sivri biberler, temiz bir yağda birkaç dakika kadar kavrulup servis tabağına konur. Edirne yaprak ciğerinin yanında fasulye piyazı, sumakla tatlandırılmış piyazlık doğranmış soğan, Trakya'ya özgü olan sirkeli domates sosu ya da koyun yoğurdu önerilir.

Yaprak Ciğer Malzemeleri
Yaprak Ciğer Nasıl Yapılır?

Ciğeri söylendiği gibi ya da kasabınıza temizletip, parmak şeklinde şeritler biçiminde ve yaprak yaprak dilimlenmeli. Üstüne parmak uçlarınızla bir miktar kadar tuz gezdirin. Porsiyonluk oranlarda ciğeri bol bir şekilde un içinde unlayın. Fazla olan unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın. Ara sıra delikli kepçe yardımı ile yağda ters yüz edin ya da ciğerlerin üstüne tavada bulunan kızgın yağdan attırın. Fazla kurumasına müsaade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3 ya da 4 dakika kadar pişirin. Çok olan yağlarını delikli kepçe yardımı ile süzdürüp, kâğıt peçete serilmiş olan servis tabağına koyun. Burada da çok olan yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağdan 1 ve 2 dakika kadar kavurduğunuz acı biber ile servise alın.
" } ] }