{ "title": "Tavuk Ciğeri", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/tavuk-cigeri.jpg", "date": "19.01.2024 12:45:39", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Tavuk Ciğeri; içerisinde bulunan liflerden ve yüksek kas miktarından dolayı tavuğun en yararlı organlarından bir tanesidir. Bilhassa tavuk ciğeri vücuda aldığımız proteini fazlası ile vücudumuza kazandırmaktadır. Diğer büyükbaş hayvanların veya küçükbaş hayvanların ciğerlerinden daha ekonomik ve daha az yağlıdır, Ciğeri pişirileceği zaman tavaya çok az yağ koyarak yapıştırmadan kendi yağında pişirebilirsiniz. Ciğere tuz, karabiber, pul biber, kimyon gibi baharatlar ekleyip daha fazla lezzet kazandırabilirsiniz. Tavuk ciğerinin içerisinde yüksek oranda lif bulunduğu için proteinde bulunmaktadır yani buna proteinden yapılmış kaslar diyebiliriz. Buda vücudumuzun yeteri kadar protein alımını sağlamaktadır. Ayrıca folik asitte bolca bulunmaktadır. Folik asitte beyne oldukça faydası bulunan bir vitamindir. Algılama ve kavrama gibi zekâyı güçlendirici etkisi vardır. Özellikle çocukların ve hamile bayanların folik asit alması oldukça faydalıdır. Kansızlığı olan kişilerde tavsiye edilmektedir. B12 vitamini yönünden zengin bir besindir. Yani tavuk ciğeri balık gibi birçok faydası olan bir yiyecektir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri depolamayan bu yiyecek vücudun o an ki ihtiyacını karşılamaktadır.

Tavuk Ciğeri; Özellikle folik asit, A vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından zengin bir besindir. Ancak kolesterol miktarı yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Özellik ile kalp ve kalp damar hastalığı olan kişilerin bu tarz sakatat tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Bir porsiyon pişmiş tavuk ciğeri yaklaşık olarak 147 kilo kalori kadardır. Değişik tarifleri bulunan bu besin maddesinin en sık yapılan şekli ise kavurmasıdır. Şimdi sizlere tavuk ciğeri kavurma tarifini verelim;

Tavuk Ciğeri Malzemeleri
Tavuk Ciğeri Nasıl Yapılır?

Tavuk ciğerlerimizi öncelikle temizleyip bol suda yıkıyoruz. Daha sonra az bir miktar su ile haşlamaya bırakıyoruz. Haşlanan ciğerlerimizin suyunu iyice çektirip zeytinyağımızı koyuyoruz. İçerisine kekik, pul biber, kimyon isteğe göre karabiber katıp bir güzel kavuruyoruz. Lezzet vermek açısından baharatlarımızı isteğe göre daha bol katabiliriz. Özellikle kimyon tavuk ciğer kavurmaya lezzet katmaktadır. İsteğe göre yanında soğan, roka, turşu ve değişik yeşillikler ile servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }