{ "title": "Soğanlı Ciğer Kavurması", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/Soganli-Ciger-Kavurmasi-27.jpg", "date": "19.01.2024 11:46:51", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "
Soğanlı Ciğer Kavurma, Memeli hayvanların, balıkların ve kümes hayvanlarının etleri insanlar için oldukça yararlıdır. Dana, kuzu, tavuk, sığır ciğeri besin kaynağı olarak kullanılır. Ciğer, kasap ve süper marketlerde satışa sunulmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, haşlanarak, ızgara yaparak ve tavada kızartılarak pişirilmekte olan ciğer çeşitli baharatlar, sebzeler ve soğanla harmanlanarak tatlandırılabilir.

Soğanlı Ciğer Kavurma Malzemeleri
Soğanlı Ciğer Kavurma Nasıl Yapılır?

İlk olarak elimizde bulunmakta olan ciğerlerimizi iyice sudan geçirelim ve süzelim. Ardından yıkayıp süzmüş olduğumuz ciğerleri kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Ciğerleri doğramadan önce yapmamız gereken ufak ama önemli detaylar vardır bu detaylar ciğerin zarı ve üzerinde yer alan sinirlerdir. Bunları ciğerin üzerinden ayıklamamız gerekir. Aksi halde bu bölümler yemek içerisinde sert ve ağza gelen bir parçacık olarak kalır ve yemeğimizin lezzetini yok edici bir detay olur. Kuşbaşı olarak keseceğimiz ciğerlerimizi ne çok büyük ne çok küçük bir şekilde doğrayalım.

Daha sonra elimizde bulunan sıvı yağı ve margarini tavaya ekleyerek kısık ateşte eritip karıştıralım. Kuşbaşı olarak doğramış olduğumuz ciğerleri tavaya ekleyelim.

Ciğerleri tavaya koyduktan sonra tuzumuzu ve sirkemizi katalım. Daha sonra tavanın kapağını kapatıp ciğerlerimizi kısık ateşte kendi suyunu bırakana ve daha sonra çekene kadar kendiliğinden kavrulmaya bırakalım. Bu süreçte tavanın ağzını açmamamız gerekir. Çünkü tavanın kapağını açma durumu ciğerin kuru olmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olacaktır. Bu işlemlerden sonra soğanlarımızı yarım halkalar şeklinde doğrayalım. Halka şeklinde doğradığımız soğanları ciğerlerimizin olduğu tavaya ekleyelim. Soğanları tavaya eklerken ciğerlerin üstte kalmasına dikkat edelim soğanlar ciğerlerin alt kısmına gelmelidir. Daha sonra tavamıza bir miktar sıcak su ekleyip tavamızın kapağını kapatıyoruz. Su tamamen çekene kadar kavurma işlemimi devam etmelidir. Ciğerlerimi suyunu çektikten sonra tabaklara konularak sıcak servis etmemi gerekir. Eğer ciğerin yanında farklı tatlar arıyorsanız ve mezeler de eklemek isterseniz, haydari, salata, domates mezesi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
" } ] }