{ "title": "Edirne Ciğeri", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/edirne-cigeri.jpg", "date": "21.01.2024 07:25:19", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "

Edirne ciğeri, Bazı yemekler, yörelerle özdeşleşmiştir. İşte bunlardan biri de Edirne mutfağının en sevilen ve en bilinen lezzetlerinden biridir Edirne tava ciğeri, ismini de içerisinde pişen derince olan sini şeklindeki tavadan dolayı almıştır. Bir diğer adıyla da yaprak ciğeri olan ciğerin incecik, kâğıt gibi doğranmasından dolayı da bu ismi ile de bilinir. Bu harika ve eşsiz tadı olan yemek Türk mutfağına Edirne'den yerleşmiş olup, mutfaklarımızda yer almaktadır. Edirne Ciğeri tadındaki güzelliği bu topraklardan alıyor. Edirne ciğeri, Trakya'da yetiştirilip ve tüm sağlık kontrolleri yapılmış olan danalar, İslami koşullara uygun bir şekilde kesilip, ciğeri titiz bir şekilde çıkartılır. Daha sonra özel bir yöntem ile parçalanıp sinirlerinden ve damarlarından ayrılır. Bu işlemlerden sonra bol su ile özel süzgeçlerden geçirilip kanından arındır ve hemen ardından tuzlanıp 15 dk. Bekletildikten sonra un ile bulandırılır ve usta eller değerek Edirne ciğeri servise hazır hale getirilir.

Edirne ciğerinin servisi de görünümü de diğer yemek servislerinden daha farklı şekilde olur. Ciğerin yanında garnitür olarak Edirne biberi verilmektedir. Karaağaç bölgesi dışında başka hiçbir yerde yetişmeyen bu biber ağustos ayında toplanır ve saplarından iğne ile dikilir ve 2 ay kadar bir süre kurutulmaya bırakılır. Kurutulan biberler nem ve rutubetten uzak tutulur. Daha sonra biberler günlük olarak yağda kızartılır ve ciğerin yanında servis edilmektedir.

Edirne tava ciğeri hazırlamak için ciğerin süt danasından alınması daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Daha önce de söylediğimiz gibi sinirleri ve zarları alınmış ciğeri, ince güzel elde etmek için, bir uygulama tavsiye edilmektedir. Ciğeri sinirden ayırdıktan sonra, soğuk suda 1 saat gibi bırakın, böylece ciğer kanını salacaktır. Daha sonra buzluğa bırakın, sertleşen ciğer, buzluktan çıkartılarak ince yaprak dilimler halinde kesilir. Böylece evde çok rahat bir şekilde yaprak ciğeri elde edebilirsiniz. Ciğeri pişirirken yağın bol olmasına ve çok kızgın olmasına, ciğerinde un ile aşırı bir şekilde bulanmamış olması gerekmektedir. İnce ince kesilen yaprak ciğerler tavaya tepeleme şeklinde değil de sıkıştırmadan yağa atılır. Bu şekilde ciğerler birbirine yapışmadan pişer. Porsiyon halinde pişen ciğerleri tabaklara aldıktan sonra ise arada bir ters yüz edilir ve üstlerine tavadaki yağdan gezdirilir. Daha sonra servis aşamasında Karaağaç biberleri yanına koyularak servis edilir. Bu ciğer tavanın yanında piyaz şeklinde doğranmış soğan, sirkeli domates sosu ve yoğurt tavsiye edilmektedir.
" } ] }