Dana ciğeri, birçok açıdan sağlığa faydası olan mikro besinler ile doludur. Özellikle demir, manganez, bakır, çinko ve B vitaminleri açısından mükemmel bir kaynaktır. Dana ciğeri, yağda çözünen vitaminleri depolamaktadır.
Dana ciğerinin sağlığa faydaları nelerdir?
A vitamini açısından oldukça zengindir. A vitamini ise güçlü bağışıklık sistemine katkıda bulunmaktadır, kemikleri güçlendirir ve görme yetisini teşvik eder. Aynı zamanda, güçlü bir antioksidandır. Dana ciğeri diğer hayvansal protein kaynaklarına göre çok daha güçlü bir protein kaynağıdır.
Güçlü bir demir deposudur. Etin bütün bölgeleri protein kaynağı olarak kabul edilmektedir, ancak özellikle dana ciğeri mineraller açısından oldukça yüksektir. Demir; hemoglobin oluşumu, oksijenin taşınması ve güçlü, sağlıklı kemikler için çok fazla gereklidir. Demir eksikliği şiddetli yorgunluk ve soluk cilde sebep olan anemiye yol açabilir. Dana ciğeri ayrıca küçük miktarlarda çok sayıda diğer mineralleri, özellikle de kalsiyumu içermektedir.
Bir dilim dana ciğeri yüzde 40 oranında protein sağlamaktadır. Vücut hücreleri tamir etmek, gıdalardan enerji almak, hormonları, bazı enzimleri ve antikorları oluşturabilmektedir. Anne sütünü üretmek için da proteine ihtiyaç duymaktadır. Dana ciğeri temel amino grup asitleri temin etmek için benzersiz bir besindir.
Vitamin kaynağıdır. Dana karaciğeri B12 vitaminleri açısından zengin olduğu için beslenme programlarına ilave edilmesi tavsiye edilmektedir. Vitamin B12 kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve nörolojik sağlık için hayati bir rol oynamaktadır.
Mineral kaynağıdır. Dana ciğeri bakır, çinko ve selenyumun günlük olarak yüzde 25'ini sağlamaktadır. Kırmızı kan hücreleri fonksiyonu için çok önemlidir. Selenyum ise bir dizi antioksidanın harekete geçmesi ve doğurganlık bakımından çok önemlidir. Çinko, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Folik asit açısından çok zengindir. Gebelik öncesi vitaminler, multivitaminler ile zenginleştirilmiş tahıllarda ve un da bulunan sentetik bir besindir. Folik asit kolayca vücut tarafından kullanılıp folata dönüştürülemez. Bu durumda çok ciddi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Dana ciğerinde ise kullanılabilir folat oranı oldukça yüksektir.
Diş sağlığını desteklemektedir. Yapılan araştırmalara göre dana ciğeri tüketen insanların tüketmeyen kişilere göre dişleri çok daha sağlıklıdır. Yağda eriyen vitaminler olan A, E, D ve K2 açısından oldukça yüksek olması sağlıklı dişlerin nedenini açıklamaktadır.
Dana ciğerinin besin değeri
Besin değeri yüksek olan dana ciğeri, insan sağlığı açısından en besleyici besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda dana ciğeri selenyum açısından oldukça zengindir. Özelliği açısından kan hücrelerinin sağlıklı olmasını destekler ve anemi rahatsızlığını önlemektedir. Bunların yanında sinir sistemini korumaktadır ve beyin sağlığına çok faydalıdır. Bundan dolayı dana ciğerinin insan sağlığı üzerinde önemli oranlarda faydası bulunmaktadır. Vücudun protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Vücudun A vitamini kaynağını oluşturur ve görme bozukluğunu da iyileştirir. İçeriğinde bulunan riboflavin yardımı ile cildi korumaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı düzenler ve kalp krizini, felç riskini azaltır. Bunlara ek olarak ciğer, manganez, fosfor, çinko ve selenyum açısından çok zengindir.
B12'de folik asidin bol miktarda bulunduğu ciğer, protein açısından da zengindir.113 gram dana ciğeri için besin değeri 198 kaloridir.