{ "title": "Ciğer Yemekleri", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-yemekleri.jpg", "date": "19.01.2024 21:08:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ciğer yemekleri gerek meze olarak gerekse ana yemek olarak sıkça sofralarımızı süsler. Arnavut ciğerinden, ciğer şişe, ciğer dolma, ciğer yahni, ciğer kebabı, ciğer sote, ciğerli iç pilav, ciğerli omlet ve daha sayamadığımız kadar fazla ciğer yemekleri bulunmaktadır. Çoğu yörede en sevilen yemek türleri arasında yer alan ciğerin besleyici özelliği oldukça fazladır. Ancak ciğerin pişirme tekniğine dikkat edilmelidir. Piştiğinde kayış gibi olan, lezzetini kaybeden bir ciğer yememek için, verilen tariflerdeki püf noktalarına, ciğerin hazırlanma şekline özen göstermelisiniz. Özellikle ciğer yemekleri hazırlanırken ciğerin sinirlerinin temizlenmiş olmasına, zarının soyulmasına, ciğerin pişmeden önce yıkanmamasına dikkat etmelisiniz. Yağda kızartılarak yaptığınız ciğer yemeklerinde bol miktarda yağ kullanmaya, ciğeri kızgın yağda kısa sürede pişirmeye çalışın. Bu şekilde lezzetli bir ciğer yiyebilirsiniz. Ciğer demir bakımından zengin bir besindir. Çocukların gelişme çağında ciğeri yemesine, ciğeri sevmesine çalışmalıyız. Sizler için değişik ciğer yemekleri tarifleri hazırladık. Bunların arasından beğendiklerinizi seçip pişirmenizi öneriyoruz.

Arnavut ciğeri için gerekli olan malzemeler
Garnitür malzemeleri
Arnavut ciğeri nasıl yapılır?

Bu ciğer yemekleri arasında en sevilen ve en bilinen tariftir. Üstelik dikkatli olursanız, çok da lezzetli oluyor. Ancak dana ciğerinin sinirleri ve zarı temizlenmiş olmalı. Ciğeri küp şeklinde doğrayarak, bunları içine tuz serptiğiniz unla iyice unlayın. Bir yandan tavada sıvı yağı kızdırın. Yağın miktarı bol tutmalısınız. Ciğerleri kızgın yağda 3-5 dakika kavurduktan sonra servis tabağına alabilirsiniz. Bir yandan patatesleri de küp şeklinde doğrayarak kızartın. Servis tabağına bir yanda arnavut ciğeri, bir yanda kızarmış küp patatesler, piyazlık doğranan maydanozla hazırlanmış soğanlar ve çeri domatesle birlikte sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ciğer kebabı için gerekli malzemeler
Ciğer kebabı nasıl yapılır?

Bu tarif Gaziantep mutfağına ait ciğer yemekleri arasındadır. Bu yörede cartlak kebabı olarak da bilinir. Kebabı iste mangalda, isterseniz yağda yapabilirsiniz. Eğer şiş olarak hazırlarsanız, mutlaka yemeseniz bile kuyruk yağını aralarda kullanmalısınız. Daha lezzetli bir ciğer yiyebilirsiniz. Sinirleri ayıklanmış, zarı soyulmuş ciğeri kuşbaşı doğrayın. Bunları rendelediğiniz soğan ve sarımsağın içinde terbiyeleyin. Bunu en az 2 saat dinlendirin. Ardından ciğerleri şişlere dizerek mangalda pişirin.

Afiyet olsun.

Ciğerli omlet için gerekli malzemeler
Ciğerli omlet nasıl yapılır?

Kahvaltılarda herkesin tercih ettiği omleti de ciğerle yapabilirsiniz. Ülkemizde pek çok yörede kahvaltılarda bile tüketilen ciğeri bir de böyle denemelisiniz. Yine zarı ve sinirleri ayıklanmış olan kuzu ciğeri küçük doğrayın. Omlet tavanızın içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyun. Yağ kızınca doğranmı ciğerleri atarak kavurmaya başlayın. Suyunu çekince küçük doğranmış domatesleri atın. Bunu 1-2 dakikada ocaktan alın. Kâsede ince kıyılmış maydanozu, karabiberi ve mısır ununu karıştırın. Başka bir kâsede ise yumurtaları çırpın. Bunları ciğerin içine karıştırın. Tavaya yağ koyarak omlet malzemesini arkalı önlü kızartarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }