{ "title": "Ciğer Yahni", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-yahni.jpg", "date": "20.01.2024 02:30:35", "author": "mehmet tutuş", "article": [ { "article": "Ciğer yahni, meraklılarına çok sevilen bir yemektir. Meraklılarının yanı sıra birçok insan tarafından da sevilir. Genellikle doğu kültürlerin de yapılan bu yemek gerçekten çok lezzetlidir. Ciğer tam bir demir deposu olarak adlandırılır, demir eksikliği olanlar için vücuda doğal destektir. Bunun yanı sıra ciğerde A ve B12 vitaminleri bolca bulunmaktadır ve bunlarda insan için gerçekten çok yararlı ve faydalı vitaminlerdir. Bu vitamin ve mineraller sayesinde yani ciğer tüketmek ileri yaşlarda unutkanlığı en aza indirmekte çok büyük faydası bulunmaktadır. Ayrıca ciğer doğum sonrası loğusalık dönemlerindeki kadınlar için kan seviyesini ayarlamakta çok iyidir. Hatta bazı doktorlar ilaçların yanı sıra böyle doğal besinler önermektedir. Ciğer, antioksidan özelliği sayesinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Şimdi çok sevilen ve aşırı faydalı olan ciğer yahninin hazırlanışına geçelim.

Ciğer Yahni Malzemeleri
Ciğer Yahni Nasıl Yapılır?

Öncelikle almış olduğumuz kuzu ciğeri üzerinde varsa yağ ve benzeri bezelerden temizliyoruz. Ciğerimizi güzelce temizledikten sonra çok büyük olmamak kaydıyla kuş başı şeklinde küp-küp doğruyoruz. Ciğerimizi büyükçe bir kabın içine koyuyoruz ardından un, karabiber ve tuzumuzu ciğerin üzerine ilave ediyoruz ve bu karışı mı güzelce harmanlamaya başlıyoruz karışımın iyice her tarafına dağıldıktan sonra karıştırmayı bırakıyoruz. Ardından bu karışımımızı bir kenara dinlenmeye alıyoruz. İsteğe göre bu karışıma acı veya tatlı pul biberde koyulabilir. Soğanımızı alıyoruz ve ince ince doğruyoruz, ardından havucumuzu alıyoruz ve onları da soğanlar gibi ince bir şekilde doğruyoruz. Sonra domates salçamızı az bir suyla küçük bir kapta sulandırıyoruz ve bir kenara koyuyoruz. Üç diş sarımsağı sağanda güzel bir şekilde iyice dövüyoruz.

Ciğerleri kızartmak için derin bir tencere alıyoruz ve bu tencereye bir miktar yağ ekliyoruz. Eklediğimiz yağın iyice kızmasını bekliyoruz ve ardından ciğerlerimizi kızgın yağın üstüne atarak kızartmaya başlıyoruz ve tavanın kapağını kapatmayı unutmayınız. Ardından önceden hazırladığımız ince ince kesilmiş olan soğan ve havucumuzu, sahanda dövmüş olduğumuz sarımsaklarımızı ve domates salçamızı kızarmakta olan ciğerimize defne yapraklarıyla beraber ekliyoruz. Ciğer iyice kızarana kadar devam ediyoruz.

Ciğerimiz piştikten sonra maydanozlarımızı çok küçük olmamak şartıyla doğruyoruz ve servisten önce ciğerimizin üstüne serpiştiriyoruz. İsteğe bağlı olarak ciğer yahniyi tabağa koyduktan sonra çiğ soğan ve domatesle süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }