{ "title": "Ciğer Sote", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-sote.jpg", "date": "20.01.2024 08:29:10", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Ciğer sote, yemeği çoğunlukla tercih edilen bir yemek türüdür. Genellikle garnitür ile servis edilerek yenen bir yemek çeşididir. Ciğer sotenın yapımı çok kolay olan ve az işlem uygulaması gerektiren bir yemek türüdür. Dana ciğer yemeği içerisindeki besinlerden dolayı çok sağlıklı ve lezzetli bir yemek türüdür. Dana ciğer yemeği eski kültürlerde bakır saçlarda pişirilen çok lezzetli bir yemektir. Şimdilerde ise teflon veya çelik tavalarda pişirilmeye başlanmıştır. Fakat hala Anadolu'nun bazı yerlerinde bakır saç üzerinde yemek pişirme tekniği devam eder. Çoğunluk ile dana ciğer yanında bir pilav ya da patates kızartması ile sunulur. Ayrıca dana ciğer sote yanında garnitür ve birçok turşu türü ile de sunuma hazır kıvama gelebilir. Türkiye'nin her yöresinde tercih edilen dana ciğer genellikle Kahramanmaraş ilinde şişe takılıp mangalda pişirilir. Bu şekilde yapılan dana ciğer daha lezzetli olur. Şimdi sizler ile bu lezzetli dana ciğer yemeğinin hazırlanışını inceleyelim.

Ciğer Sote Malzemeleri
Garnitürü için
Ciğer Sote Nasıl Yapılır?

İlk önce dana ciğerlerinin yağlarını ve zarlarını güzelce temizleyerek ufak ufak doğrayın, sonrasında bol suda yıkayın ve 20 dk suda bekletip bekledikten sonra ise bol miktarda kâğıt peçetenin üzerine alıp fazla suyunu akıtın. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın, Sonrasında bu tuzlu karışımın üzerine unu ilave edin her yere eşit miktarda dağılmasında dikkat edin ve güzelce karışımı eşit miktarda karıştırın. Sonrasında dana ciğerlerini bir süzgece alarak fazla ununu atın. Sonrasında ayrı bir teflon tencerede sıvı yağı kızdırın ve üzerine bu karışımı ilave ederek güzelce kızarmasını sağlayın. Sonrasında ciğerleri geniş düz bir servis tabağına alın.

Garnitürün nasıl yapılır?

Öncelikle patates biber ve havuçları ufak ufak doğruyoruz ayrı bir çelik tencere sıvı yağımızı kızdırıyoruz sonrasında sebzeleri birer birer kızartıp geniş bir servis tabağına alıyoruz diğer bir yandan turşuları küçük küçük doğruyoruz. Diğer taraftan da yoğurt sarımsak ve mayonezi bir sos kıvamına getiriyoruz. Sonrasında tüm sebzeleri sarımsak mayonez ve yoğurtlu sosun içerisine ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu garnitür karışının 25 dakika buzdolabında bekletin ciğer sote servise hazır.

Afiyet olsun.

Ciğer sote püf noktası
" } ] }