{ "title": "Ciğer Protein", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-protein.jpg", "date": "19.01.2024 12:22:47", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "Ciğer protein anlamında en besleyici gıdalardan biridir. Kümes ve memeli hayvanların ciğer yiyecek olarak tüketildiğinde hem lezzetli bir öğün hem de besleyici bir gıdadır. Tavuk, kaz, dana, kuzu ve sığır ciğerleri güvenle tüketilebilir. Ciğer ızgara, haşlama ya da kavrularak tüketilebilir.

Ciğerde demir, bakır, protein ve A vitamini bolca bulunur. Ayrıca D vitamini, C vitamini, çinko ve manganez açısından da çok zengindir. Besin değeri açısından çok kıymetli olan bu gıda çocukların fiziksel gelişimini de olumlu yönde etkiler.

Ciğerin Faydaları Nelerdir?

Besin değeri yüksek olan ciğer, insan sağlına çok faydalıdır. Özellikle B12 vitamini ve diğer vitaminler açısından da zengin olan ciğerin bir diğer özelliği proteini bolca içermesidir. Vücudun ihtiyacı olan proteini karşılar. Ayrıca vücudun A vitamini depolarını doldurur. İçeriğinde bulunan riboflavin sayesinde cildi besler ve korur. Hücre yenilenmesini destekler, kardiovasküler hastalıkların oluşma riskini azaltır. Bağışıklığı güçlendirerek, metabolizmayı hızlandırmaktadır. Harika bir selenyum kaynağı olan ciğer kan hücrelerinin sağlıklı olmasını desteklerken anemi oluşumunu engeller. Sinir sistemini korur, beyin sağlığına faydalıdır.

1. Protein Kaynağı: Ortalama bir porsiyon ciğerde bulunan protein vücudun %40 oranında günlük ihtiyacını karşılamaktadır. Protein hücre yapısı ve sağlığı açısından önemlidir. Hücreyi besleyen ve hücrede bulunan enerjinin açığa çıkmasını sağlayan enzimlerin oluşmasını sağlayan protein aynı zamanda antikor oluşumunu da desteklemektedir. Ayrıca emziren annelerin süt artışını da olumlu açıdan etkileyen ciğer protein deposu olarak bu anlamda da çok etkilidir. İnsan vücudunda 21 adet amino asit bulunur. Bu asitlerin 12 tanesini vücut üretirken kalan 9 amino asit besin yoluyla vücuda alınmaktadır. Ciğer protein yapısı bakımından zengin olmasıyla amino asitlerin vücuda kazandırılmasını sağlar. Hücre büyümesi ve onarılması sürecini destekleyen ciğer sağlıklı bir yaşam için önemli gıdalardan biridir.

2. Hayvansal Yağ: Ciğerde sağlığa zararlı oranda hayvansal yağ bulunmaz. 84 gram sığır ciğerinde 5 gram yağ bulunur. Aynı oranda kuzu ciğerinde ise 7 gram yağ bulunmaktadır.

3. Kolesterol: Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken kolesterol miktarı 300 mg'dır. 84 gram sığır ciğerinde 337, dana ciğerinde ise 430 mg kolesterol bulunur. Böylece vücudun kolesterol ihtiyacı ciğer sayesinde doğal yollardan alınmış olur.

4. Vitamin: Bir porsiyon ciğerde günlük B12 vitamin ihtiyacının yüzde 2000 oranında karşılar. B12 sağlık anlamında çok önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan ve sinir sistemini koruyan B12 vitamini protein üretimini destekler. Ayrıca hormosistein seviyesini düzenleyen bu vitamin böylece kalp damar sağlığını da korumaktadır. Ciğer yetişkin bir kadının günlük alması gereken A vitamininin yüzde 917, yetişkin bir erkeğin ise yüzde 713 oranında karşılamaktadır. A vitamini organlar için değerlidir. Hücreler arasındaki iletişimin sağlanması, cilt ve öz sağlığının korunması ve bağışıklığın güçlenmesi anlamında A vitamini değerlidir.

5. Mineral Kaynağı: Ortalama bir porsiyon ciğerde bir kadının günlük çinko ihtiyacının yüzde 121'i, erkeğin ise yüzde 88'i karşılanmaktadır. Çinko, bağışıklığı güçlendiren bir mineraldir. Ayrıca hücre yenilenmesini sağlar. Çinko gebelikte bebek için önemlidir. Gebelikte yeteri miktarda alınan çinko ceninin çocukluk ve ergenlik dönemindeki tat alma duygusunun gelişmesini sağlar. Ciğer protein kaynağı olduğu kadar ayrıca demir kaynağıdır. Demir hücrelere oksijen taşınmasını destekler. Ayrıca demir akciğer sağlığının korunmasını da sağlar. Bir porsiyon ciğerde bulunan demir günlük ihtiyacın yüzde 56'sını karşılamaktadır. Ciğer selenyum açısından da zengin bir besindir. Selenyum minerali hücreyi hasarlara karşı korur, tiroit bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar ve bağışıklığı destekler. Bir porsiyon ciğer günlük selenyum ihtiyacının yüzde 45'ini karşılamaktadır.
" } ] }