{ "title": "Ciğer Kavurma", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-kavurma.jpg", "date": "19.01.2024 19:53:38", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Ciğer kavurma, Ciğer kavurma ülkemizin özellikle bazı kesimlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Ciğer kavurma çok kişi tarafından beğenilen bir yemek tarifidir. Ciğerin faydaları saymakla bitmiyor. Ciğer demir ve vitamin deposudur. Çok lezzetlidir. Şanlıurfa gibi şehirlerde sık tüketiliyor. Ciğer kavurma olarak Arnavut ciğeride çok seviliyor. Farklı şekilde pişiriliyor ve vücuda çok faydalı besinler arasında yer alır. Ciğerde A vitamini ve demir yönünden zengin olan bir besindir. Kansızlığa iyi geliyor ve kan yapıcı özelliği vardır. Ama yediğimiz ciğerin sağlıklı bir hayvandan gelmiş olması da çok önemlidir. Sağlıksız hayvandan alınmış ciğerin yenmesi bazı zararları vardır. Sağlıksız ciğerde toksin maddeler bulunabilir. Ciğerin yanında damak zevkine göre salata, yeşillik, soğan, kızarmış biber gibi yiyecekler yanına çok yakışıyor. Bunlarla birlikte yediğiniz zaman besin değeri ve faydası da daha çok artıyor.

Ciğer kavurmanın malzemeleri
Ciğer kavurma nasıl yapılır?

Ciğer kavurmanın lezzetli ve iyi olabilmesi için önce ciğerin sinirli damarları ve zarları iyi temizlenmesi gerekiyor. Ciğer derken kurbanlık hayvanın karaciğerinden bahsediyoruz. Ciğerin sinirleri ve damarları temizlendikten sonra ciğerler kuşbaşı şeklinde doğrayın. Ciğerleri geniş bir kabın içine koyun. Daha sonra üzerine tuz, kekik, kırmızı pul biberi ya da toz biberi ilave edin ve ciğerleri iyice harmanlayın. Baharatı eklediğimiz ciğerlere 2 çorba kaşığı un ekleyin ve tekrar harmanlayın. Teflon bir tavanın dibine tavayı kaplayacak şekilde zeytinyağı koyalım ve zeytinyağını biraz kızdıralım. Yağı kızdırdıktan sonra tavaya ciğerleri koyalım.

Ciğerlerin altı biraz kızarınca ciğerler alt üst edilecek şekilde karıştırılır. Biraz kızarınca ocağın altı kısılır ve teflon tavanın üstüne bir kapak kapatalım. Sonra ciğerler ara sıra karıştırarak pişirelim. Ciğeri kurutmadan pişirmeliyiz ve ciğerler kurumadan ocaktan alalım. Çünkü kuruyan ciğerler hem lezzetsiz oluyor ve hem de mideye oturuyor. Pişen ciğerleri sıcak sıcak servis yapalım. Yanında soğan salatası ya da kuru soğan, tere, roka, iyi gidiyor. Çok daha lezzetli oluyor.

Afiyet olsun.
" } ] }