{ "title": "Ciğer Kaç Kalori?", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 06:23:23", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Ciğer kaç kalori, Sakatat ürünlerinden birisi olarak dana ciğer, demir minerali zengin olması bakımından, düzenli tüketildiğinde insanın demir ihtiyacını fazlası ile karşılamaktadır. Dana ciğerinde kalsiyum minerali de fazlasıyla bulunur ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve korunmasını da sağlayan belli başlı mineraller arasındadır. Dana ciğeri akciğer ya da karaciğer olarak tüketilmektedir. Çok sevilen ve yenilen ünlü yemek Arnavut ciğeri, işte dana ciğerinden yapılmaktadır. Dana ciğeri çok fazla aşırı şekilde tüketildiğinde, sağlık bakımından zarar da verebilmektedir. Çünkü dana ciğeri kolesterol bakımından oldukça çok yüksektir. 100 gram dana ciğerinde yaklaşık olarak 350-400 miligram kolesterol vardır. Bu bakımdan ciğer tüketilirken biraz daha dikkatli davranılması iyi olmaktadır.

Dana ciğerinde kalori olarak bakıldığında ise akciğer ve karaciğer olarak farklılık vardır. Dana akciğer de 100 gram da yaklaşık 100 kalori vardır. Dana karaciğer de ise 100 gram da 150 kalori bulunmaktadır. Dana karaciğer, dana akciğere göre daha fazla kalori bulunmaktadır. Dana akciğerle yapılan Arnavut ciğeri yemeğinde, bir tabağa dört yemek kaşığı ciğer koyularak hazırlanan bir porsiyon ciğerde yine yaklaşık olarak 150-170 kalori bulunmaktadır.

Halk arasında Arnavut ciğeri çok fazla sevilmektedir. Bundan dolayı evde lokantada Arnavut ciğeri çok tüketilmektedir. 120 gram gelen bir porsiyon ciğerde 335 kalori gelmektedir. Porsiyon miktarı ve sayısı çoğaldıkça, doğal olarak kalori miktarı da artacaktır. Ciğerin besin değerlerine bakıldığında ise; 100 gram kadar ciğer 14.50 gram karbonhidrat, 11.78 gram protein ve 20.20 gram yağ içerir.

Kafalara takılan bir sorun da ciğerin kilo aldırıp aldırmadığı herkesin merak ettiği bir konudur. Bunun yanında ciğerin içerisinde yağ yakımını hızlandırıcı etki yapan B5 vitamini yüksek miktarda bulunmaktadır. Bundan çıkan sonuç ise ciğerin aşırı tüketilmediğinde kilo aldırıcı etkisi bulunmamaktadır. Kilo vermek için diyet yapan kişiler, ciğer yedikleri zaman diyetlerini bozucu bir durum yapmamış olurlar.

Ciğer kızartma, ızgara gibi birçok şekilde mutfaklarda hazırlanıp, sofralara girmektedir. Ciğer bolca demir, kalsiyum ve vitamin barındırır. Anemi hastalığına karşı çok faydalıdır ve vücudu zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Ciğerin bir başka faydası da vücuda enerji depolayıcı bir etkisi vardır. Bu özelliği ile ağır faaliyetlerde bulunan veya spor ile uğraşan kişiler tükettiğinde büyük oranla enerji ihtiyacını karşılar. Göz sağlığı için de son derece faydalı bir besin kaynağıdır. Zengin protein etkisi ile vücudu zararlı bakterilere karşı koruyarak, çeşitli hastalıkların oluşumunu da engeller. Kolesterol hastalarının ve sürekli ilaç kullanan kişilerin fazla ciğer, tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
" } ] }