{ "title": "Ciğer Dolması", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/ciger-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:01:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ciğer dolması, koyun gömleği arasında hazırlanan bir çeşit iç pilavdır. Koyun gömleği kuzunun karın zarıdır. Bunu kasabınızdan, sakatat ürünleri satan yerlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Özel günlerde, özel davetlerinizde sofranızı renklendirecek kadar güzel bir yemektir. Göründüğü kadar zahmetli bir yapımı da yoktur. Ciğer dolmasını dana ya da kuzu ciğerinden yapabilirsiniz. Hem de ciğer sevmeyenler bile bu tarife bayılacaktır. Önümüzde yılbaşı var. Tarifimiz yılbaşı sofranıza da yakışacak. Şimdi birlikte bu lezzetli tarifi hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ciğer dolması için gerekli malzemeler
Ciğer dolma nasıl yapılır?

İlk olarak koyun gömleğini yıkayın ve sıcak suyun içinde 1-2 saat kadar bekletin. Bu arada ciğerin sinirlerini ayıklayarak, zarını soyun. Bunları küçük boyda kuşbaşı gibi doğrayın. Bir tencerede ciğerleri suyunu çekinceye kadar pişirin.

Başka bir tencerenin içinde sıvı yağla birlikte küp şeklinde doğranan soğanları ve çam fıstıklarını pembeleşene kadar kavurun. İçine pirinci yıkayarak koyun. Pirinçlerde şeffaflaşana kadar kavurma işlemine devam edin. Bunun içine 1 su bardağı sıcak su, kuş üzümü, ince kıyılmış dereotu, ince doğranan taze soğanları, tuz ve baharatları koyun. En son olarak içine ciğerleri ilave edin. Pirinçler suyu çekip yumuşayıncaya kadar harcı pişirmeye devam edin.

Bu arada koyun gömleğini 4-5 adet eşit kare parçalara kesin. Her parçanın içine hazırladığınız ciğerli harçtan koyun. Bunu bohça kapatırmış gibi karşılıklı kenarları üzerine gelecek şekilde kapatın. Bunu ters çevirin ve içini yağladığınız fırın tepsisinin içine dizin. Tepsinin içine 1,5 su bardağı sıcak su koyarak, daha önceden 200 derece ısıtılmış olan fırında ciğer dolmanın üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca ciğer dolma tarifini sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }