Ciğer çorbası, özellikle Rumeli mutfağında sıkça görülen çorbalardan biridir. Eskiden Bulgaristan'dan göç eden kişilerce sakatatlardan yapılırdı. Günümüzde ise hayvancılık yapılan bölgelerde daha yaygın olarak görülen ciğer çorbası, yöresel düğün yemeklerinde, bayram sofralarında başlangıç olarak sofraları lezzetlendirmektedir. Ciğer yemeklerinin bir özelliği baharatların ciğer piştikten sonra atılmasıdır. Vereceğimiz ciğer çorbası tarifinde de servisin son aşamasında karabiber ve pul biber eklenip servis edilir.
Ciğer çorbası için gerekli malzemeler
1 adet kuzu ciğeri
1 adet kuru soğan
50 gr tereyağı (Tercihe göre zeytinyağı)
6 su bardağı et suyu
4 çorba kaşığı sirke
2 tane yumurta
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
3 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yeteri miktarda tuz
Ciğer çorbası nasıl yapılır?
Ciğerin zarı sökülüp küp-küp doğranır. İyice yıkanıp süzülür. Maydanoz ve taze nane de yıkanıp ince ince doğranır. Bir tencerenin içerisine tereyağı konur. Bir adet kuru soğan soyulup yemeklik doğranır ve yağda kavrulmaya başlanır. Kavrulan soğanların üzerine doğranmış ciğerler eklenip 1-2 dakika çok kısık ateşte sotelenir. Ciğerleri fazla kavrulmamasına dikkat etmek gereklidir, zira ciğer kavruldukça sertleşir. Üzerine önceden hazırlanmış et suyu ve tuz ilave edilir. 10 dk. Kadar pişirilir. Ciğerler pişerken o arada terbiyesi için, bir kabın içerisine 2 yumurtanın sarısı ve sirke konup iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan 1-2 kaşık alınıp çırpılan harcın içerisine eklenir. 1 tatlı kaşığı tarçın atılır. Hazır olan terbiye azar azar kaynayan çorbanın içerisine karıştırılarak dökülür. İki-üç taşım daha kaynadıktan sonra çorba ocaktan alınır. İnce ince kıyılmış maydanoz ve taze nane üzerine serpiştirilir. 10 dk. Dinlendirildikten sonra servis edilir. Servis için kaselere konduğu zaman çorbanın üzerine tarçın, pul biber ve taze çekilmiş karabiber eklenir.