{ "title": "Ciğer Besin Değeri", "image": "https://www.ciger.gen.tr/images/Ciger-Besin-Degeri-34.gif", "date": "19.01.2024 08:07:46", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Ciğer Besin Değeri, Kuzu, sığır, tavuk ve kaz gibi hayvanların karaciğeri, insanlarca besin besin olarak kullanılmaktadır. Fırınlanarak, kavrularak, ızgarada, haşlanarak, kızartılarak veya tavada kızartılarak pişirilen ciğer, diğer sakatatlardan böbrek ile de pişirilmektedir. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygın biçimde tüketilen ciğer, çeşitli baharatlar, soğan ve bazı sebzelerle birlikte harmanlanarak da çeşitli biçimlerde tüketilmektedir.

Ciğer Besin Değeri nelerdir?

Ciğer; protein, bakır, demir ve A vitamini açısından zengin bir hayvansal gıdadır. Bunlara ek olarak ciğer, çok iyi birer, çinko, manganez, riboflavin, tiamin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini, D vitamini, C vitamini, pantotenik asit, fosfor ve selenyum kaynağıdır. Bazı balık ciğerleri özellikle vatoz balığı, besin değeri bakımından oldukça kıymetli bileşenler içerir.

Protein: Bir porsiyon ciğer, bedenin protein ihtiyacının yaklaşık %40'ını karşılar. Ciğerin içeriğinde bol miktarda bulunan protein, anne sütü üretilmesini sağlar. Ciğer ise yüksek protein içeriği sayesinde, dışarıdan bedene alınması gereken amino asit miktarını karşılamaktadır. Yaklaşık olarak 100 gram ciğer, 25-30 gram miktarında protein barındırmaktadır.

Yağ: Yaklaşık 100 gram sığır ciğeri, 193 kaloridir ve 6 gram yağ içermektedir. Aynı miktardaki kuzu ciğeri ise 223 kaloridir ve 9 gram yağ içermektedir. Ciğerin toplam yağ içeriği oranı düşüktür.

Kolesterol: Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük yaklaşık olarak 300 miligram kadar kolesterol alması gerekmektedir. Bu durumda, 100 gram sığır ciğeri 401 miligram, 84 gram dana ve kuzu ciğeri 477 miligram, aynı miktar tavuk ciğeri ise 570 miligram miktarında kolesterol içermektedir.

B 12 vitamini: 68 gram sığır ciğeri, yetişkin bir bireyin günlük alması gereken B12 vitaminin %2000 miktarını karşılamaktadır. Vitamin B12 ise hayati önem taşıyan bir vitamin çeşididir. B12 vitamini, amino asit ve protein üretimini sağlar, homosistein düzeyini düzenler.

A vitamini: Erişkin bir kadının günlük alması gereken A vitamininin %917 miktarını ve erişkin bir erkeğin alması gereken A vitamininin %713 miktarını karşılamakta olan ciğer, organlar için hayati önem taşıyan çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Riboflavin açısından zengin olan ciğer, gıda metabolizmasını sağlar, göz ve cilt sağlığını korur.

Çinko: Bir porsiyon ciğer, erişkin bir kadınının günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %121'ini, erişkin bir erkeğin günlük çinko ihtiyacınınsa yaklaşık %88'ini karşılar. Çinko, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir mineraldir.

Demir: 68 gram ciğer, erişkin bir erkeğin günlük alması gereken demir mineralinin yaklaşık %56'sını ve erişkin bir kadının günlük alması gereken demirin yaklaşık %25'ini karşılar. Ciğer, içeriğindeki demir sayesinde, akciğer sağlığını korur ve kan dolaşımını da düzenler.

Selenyum: Yine 68 gram ciğer, erişkin bir bireyin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık %45'ini karşılar. Selenyum, hücre hasarlarına karşı bedeni korur. Bedendeki serbest radikallerle mücadele eder, antioksidan özelliğiyle kanser riskini azaltır.

Bakır: Ciğerin yapısında bulunan bir diğer mineral ise bakırdır. Bakır, birçok enzimin bileşenini oluşturur. Bakır minerali, antioksidan özelliğiyle bedeni serbest radikallerin zararlarına karşı korur.
" } ] }