Ciğer iltihaplanması, soluduğumuz havada ortaya gelen ağız ve burun aracılığıyla nefes borusuna, oradan da 2 bölüm şeklinde ortaya gelen akciğerlere ulaşmaktadır. Akciğer içerisinde bulunan dallanarak ayrılan boru yapılara boyutuna yönelik kocaman olana bronş ek olarak ince olanlara ise bronsiyol denilmektedir. Bronsiyoller havanın akciğerdeki keseciklere eriştiği nihai kısımlardır. Gaz alışverişinin meydana geldiği yerlere(alveol) ve kılcal damarlara oksijenin gelmesi karbondioksit'in çıkması gerçekleşmektedir. Bu bölgelerde oluşabilecek inflamasyonlar bronşit iltihabına sebep olmaktadır. Tifo, kızamık ve buna alternatif virüsler artarak iltihaplanmayı artırmaktadır. 3 ay devam eden ve sıcak olmayan havalarda tesirini gösteren türleri vardır. Bunlar çoğunlukla sıcak olmayan havada ortaya gelen, kirli şehir havası ve sigara bağımlılıkları neticesi ortaya gelmektedir.
Akciğer irini, göğsün içerisinde koltuk alan, 2 etaptan meydana gelen akciğerlerin dokularının iltihaplanmasıdır. Pnömoni olarak da isimlendirilen bu durum, elli çeşitli hastalıktan kaynaklanabilir. Bunlar üşütmekten ötürü olabileceği benzeri, önemli hastalıklardan da ortaya gelebilir. Hastalık sebepleri kimyevi maddeler olabilir.
Akciğer irini hangi biçimlerde ortaya gelebilir?
Topluluktan kapılan akciğer iltihabı: Bu trend inflamasyonlar, bulaşma biçimde ortaya gelir. Bu iltihapların partner sebebi mikoplazma, pönomokok ve grip virüsüdür.
Hastaneden kapılan akciğer iltihabı: Bu olarak kapılan inflamasyonlar epeyce ciddiye alınmalıdır.
Aspirasyon akciğer iltihaplanması: Çeşitli nedenlerle akciğerler çekilmiş ortaya gelen maddelerden ötürü meydana gelen iltihaplanmalardır. Çoğunlukla öğürme hemen midedeki besinlerin ciğerlere kaçmasıyla gelişir. İnsanlar koruma mekanizmaları kuvvetli olduğunda bu vakaları zararsız duruma getirebilirler. Fit bünyeli kişilerde ölüme denli gidebilecek bir vaziyettir.
Akciğer iltihabının semptomları nelerdir?
- Göğüste ağrı hissedilmesi
- Kanlı balgamla beraber görülebilen öksürük
- Üşüme ve titreme
- Yüksek ateş
Akciğer İltihabının Sebepleri
Akciğer iltihaplanmasına neden ortaya gelen mikroorganizmayı saptama etmek her vakit olası olmayabilir. Hastalanmadan öncesinde de mevzu bahis mikrop bedende bulunabilir. Akciğer iltihaplanmasının en yaygın sebebi S.pnemoniae isimli bir bakteridir. Staphylococcus aureus isimli bir bakteri ise hastanelerde yaygın olarak da koltuk alır ve yatan hasta kişilerde akciğer iltihaplanmasına sürükleyebilir. Mycoplasma pneumoniae isimli bir bakteri ise her 4 senede bir salgın hastalıklara yol açar ve çoğunlukla çocukları tehdit eder.
Akciğer iltihaplanmasının öbür sebepleri şunlardır:
- Grip ve su çiçeği virüsü
- Zararlı maddeleri soluma; kirli havada ortaya gelen, zarar veren kimyevi gazlar, sigara dumanı
Akciğer iltihabının rehabilitasyonu ne türlü yapılır?
İltihabın önemli duruma gelmesi yaşamı tehdit eden bir öğe olacaktır. Bu sebeple hekime gittikçe rehabilitasyonu geciktirmemek mühimdir. İltihabın sebebi bakteri kaynaklıysa, antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Penisilin ya da eritromisin türü ilaçlar yararlı olacaktır. Önemli olanlarda oksijen verilmesi gerekebilir. Buna doktorunuz hüküm verecektir.
Akciğer irini ne türlü önlenebilir?
Pnömokok (zatürre) nedeniyle meydana gelen inflamasyonlar aşı yaptırılması ile önlenecektir. Bu aşının hastalığa karşın immun kazandıracağı düşünülmektedir. 65 yıl ve üzerindeki bireylerin bu aşıyı yaptırmalarını öneririz. Hastalığın ilerlemesi halinde fazla hücre kaybı hali olmasından ek olarak önemli vaziyetlere götürebilmektedir. Akciğer kanseri başlangıcı benzeri kesinlikle ölümle sonuçlanan vaziyetler birtakım bronş iltihaplanmaları neticesi meydana gelmektedir. Her Geçen Gün akciğerde fazlalaşan boşluk, ölü ve hastalıklı hücrelerin oluşmasına fazla zayıflığa ve kanlı balgama kapı aralamaktadır. Fazla zayıflama gösteren bireylerin bu hastalığa yakalanma ihtimalinin dik olmasından ötürü AKCİĞER KANSERİ ŞÜPHESİ ile derhal bölüm doktoruna görünmesi ve gereken testleri yaptırması gerekiyor. Akciğer kanseri ile karşın karşıya kalınmış ise ışın rehabilitasyonu ile tedavi imkanları ortaya gelen hastanelerin seçim edilmesi aşama açısından pozitif neticeler vermektedir.